Az Iszlám Államtól kaptak kiképzést a jakartai merénylők

Egész Indonéziában megerősítették a biztonsági intézkedéseket, a magyarok biztonságban vannak – tudatta hazánk nagykövete

Tóth Loretta – 2016.01.15. 01:10 –

Egy Szíriában harcoló, indonéz állampolgárságú dzsihadista tervelte ki a két civil és öt merénylő halálával végződő tegnapi jakartai terrortámadást – tájékoztatta lapunkat Németh-Pach Judit, Magyarország jakartai nagykövete.

Jakarta 20160115Nem érte váratlanul a terrortámadás az indonéz hatóságokat, tudtak a fenyegetésről (Fotó: Reuters - Beawiharta)

Magára vállalta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet azt a terrortámadást, amelyet öt merénylő hajtott végre tegnap az indonéz főváros központjában. A merénylet a korábbi hírekkel ellentétben nem tizenhét, hanem hét halottat követelt: meghalt egy indonéz és egy kanadai férfi, három merénylő felrobbantotta magát, kettőt pedig lelőttek a rendőrök. Húsz ember, köztük egy osztrák, egy német, egy algériai és egy holland állampolgár megsebesült. Néhány órával később a szervezet az interneten közzétett nyilatkozatában közölte, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló „keresztes szövetség” gyűlésére mértek csapást „az indonéziai kalifátus katonái”.

Ez az első eset, hogy az Irakban, Szíriában és Líbiában jelentős területeket uraló Iszlám Állam a világ legnépesebb muszlim közösségével bíró Indoné­ziában követett el merényletet. A támadás ugyanakkor nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, amelyek a múlt hónapban figyelmeztettek: terrorcselekmények várhatók az országban. A helyi biztonsági szolgálatok aggályait tovább erősíti, hogy több indonéziai állampolgár harcol az egyre erősödő Iszlám Állam soraiban Szíriában, akik hazatérve esetleg egyéb „magánakciókba” kezdhetnek.

Németh-Pach Judit, Magyarország jakartai nagykövete lapunk megkeresésére telefonon elmondta, legalább százötven–kétszáz indonéz állampolgárról tudnak a hatóságok, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz, közülük pedig már sokan visszatértek Indonéziába. Ilyen a tegnapi merényletet kitervelő, dzsihadista nézeteket valló indonéz állampolgárságú férfi is – magyarázta Németh-Pach Judit, majd hozzátette: biztonsági információk szerint a merénylet főszervezője 2014-ben utazott Szíriába, feltehetően az Iszlám Államhoz, és tavaly térhetett vissza Indonéziába.

A nagykövet elmondta, a hatóságok országszerte megerősítették a biztonsági személyzetet a templomok, repülőterek, bevásárlóközpontok és egyéb nyilvános helyek környékén, valamint megelőző célú letartóztatások is kísérték a figyelmeztetést. Németh-Pach Judit beszámolt arról, hogy körülbelül száz magyar tartózkodik jelenleg Indonéziában, őket a véres merényletek után megpróbálta elérni a magyar nagykövetség, a többségüket pedig sikerült is, és mindenki biztonságban van. Mint mondta, bár a nagyváros még nem tért vissza a megszokott ritmusába, estére teljesen nyugodttá vált a hangulat. „Kisebb riadalmat okozott ugyan egy durrdefektet kapott teherautó gumija, aminek a robbanásszerű hangjától megijedtek a járókelők, de ezt leszámítva nyugalmas volt a nap további része” – mondta Németh-Pach Judit. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata arra kéri a környéken tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait.

A támadás során először egy merénylő felrobbantotta magát a jakartai Sarinah bevásárlóközpontban található Starbucks kávézónál, majd két másik a kávézó előtt elkezdett emberekre lövöldözni az utcán, míg a hatóságok agyonlőtték őket. Néhány perccel később két másik támadó motorkerékpáron a bevásárlóközpont előtti rendőrségi ellenőrző pontnak hajtott, és felrobbantotta magát. A  rendőrség ezután átvizsgálta a bevásárlóközpontot és egy másik épületet, ahol talált hat házi készítésű pokolgépet, amelyeket hatástalanított.