A dzsihadistákat támadja Ankara

Törökország nem hagyja válaszcsapás nélkül az isztambuli merényletet

Tóth Loretta – 2016.01.15. 01:09 –

Tovább nyomoz a török rendőrség a keddi isztambuli öngyilkos merénylettel kapcsolatban, tegnap újabb két gyanúsítottat vettek őrizetbe. A hadsereg megtorló csapásokat mért az Iszlám Állam iraki és szíriai állásaira.
A török hadsereg az elmúlt negyvennyolc órában ötszázszor adott le tüzérségi lövést az Iszlám Állam iraki és szíriai állásaira – jelentette be tegnap Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Az akciók addig tartanak majd, amíg az Iszlám Állam el nem hagyja a Törökországgal szomszédos határvidéket – tette hozzá a kormányfő. Davutoglu nem zárta ki azt sem, hogy légi csapásokat hajtanak végre a szélsőségesek ellen.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet jelentése szerint a török tüzérség csak a szíriai határvidéket támadta. Az OSDH nem tudta megerősíteni a megölt dzsihadisták számát. Az Iszlám Államhoz közel álló al-Amak hírügynökség eközben arról számolt be, hogy a török hadsereg a szíriai Aleppótól északra gránátokkal lőtt egy falut, amelyet előzőleg elfoglalt a dzsihadista szervezet. Áldozatokról egyelőre nincs hír.

A török rendőrség tegnap két újabb gyanúsítottat vett őrizetbe, ezzel az őrizetbe vettek száma hétre emelkedett, miután szerdán öt embert fogtak el. A hatóságok szerint az öngyilkos merénylő egy bizonyos Nabil Fadlit. A férfi huszonnyolc éves szíriai állampolgár volt, idén január 5-én érkezett Törökországba a szíriai határon, ahol – miután ujjlenyomatot vettek tőle – menekültként regisztrálták.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé, ám eddig senki sem vállalta magára a merényletet. A robbantásban tíz ember meghalt – mind német állampolgárok –, tizenheten pedig megsebesültek. Csütörtökön több százan gyűltek össze a támadás helyszínén, hogy virágokat helyezzenek el és egyperces csendet tartsanak az áldozatok emlékére.