Nő a feszültség Németországban is

A menekültügyi rendszer túlterheltségét hibáztatja Hannelore Kraft azért, hogy egyre több menedékkérő szegi meg a törvényt

Őry Mariann – 2016.01.15. 01:06 –

Bocsánatot kért a kölni erőszak áldozataitól a tartományi miniszterelnök, ellenzéke azonban keményen bírálta a szociáldemokrata vezetőt. A sajtó szerint az osztrákok mielőbb visszafordítanák a papírok nélkül érkező migránsokat.

bevándorlók 20160115Integráció – a német jogrend működéséről tanítják a bevándorlókat (Fotó: Reuters - Michaela Rehle)

„Végtelenül sajnálja” a Kölnben szilveszter éjjel történteket Hannelore Kraft, Észak-Rajna–Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke. A tartományi vezető a düsseldorfi Landtagban tartott rendkívüli ülésen kért bocsánatot az áldozatoktól. Közölte, nagy összegű jutalmat tűznek ki az elkövetők nyomravezetőinek, ötszáz fővel megemelik a rendőrség létszámát, kiterjesztik a közterületi térfigyelő rendszert, felgyorsítják a büntetőeljárásokat és bevezetnek egy sor további intézkedést, hogy helyreálljon a lakosság biztonságérzete.

Kraft baloldali–zöldpárti koalí­ciós kormányát keményen kritizálta ellenzéke, az országosan kormányzó jobbközép-konzervatív CDU frakcióvezetője, Armin Laschet lemondásra szólította fel Ralf Jäger tartományi belügyminisztert. Mint mondta, a tartomány legnagyobb városának központjában szilveszter éjjel lezajlott „rettenetes erőszakorgia” a kormány csődjét jelenti. A liberális FDP-t vezető Christian Lindner szerint a tartomány a „szalafisták eldorádója és a tolvajok édenkertje” lett, szilveszter éjjel pedig végképp megrendült az állami erőszak-monopóliumba vetett bizalom. Ezt jelzi, hogy ugrásszerűen emelkedik a paprikaspray és a kézi lőfegyverek iránti kereslet.

Kraft hangsúlyozta, a törvényekkel való szembeszegülést nem lehet származásra vagy vallási hovatartozásra visszavezetni. A külföldieknek, bevándorlóknak, menekülteknek azonban nemcsak a jogszabályokat kell betartaniuk, hanem a német értékeket is tisztelniük kell – tette hozzá. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a szexuális zaklatások, rablások elkövetői között sok marokkói és algériai állampolgár van, és ezzel összefüggésben sürgette a szövetségi kormánytól a menekültügyi rendszer hatékonyságának növelését. Mint mondta, a tartományban elhelyezett menedékkérők átlagosan 14,3 hónapot várnak, mire egyáltalán beadhatják a menedékjogi kérelmüket, Kraft szerint elfogadhatatlan, hogy a rendszer rossz működése miatt évekig maradhatnak az országban a menekültstátus megszerzésére esélytelen, bűnözővé váló személyek. Armin Laschet egyebek mellett bírálta, hogy a rendőrségnél bizonytalanság alakult ki azzal kapcsolatban, hogy meg kell-e nevezni a bűnelkövetők nemzetiségét.

A bajorországi landshuti járás elöljárója, Peter Dreier beváltotta tegnap elkezdte a berlini kancellári hivatal elé szállítani a migránsokat a szövetségi kormány menekültpolitikája elleni tiltakozás jeléül. A helyi politikus szerint a berlini vezetés nem veszi észre, mennyit romlott a helyzet, nem értik az önkormányzatok gondjait. Dreier figyelmeztetett, veszélybe került a társadalmi béke a landshuti járásban is.

Eközben a Spiegel Online arról írt, hogy az osztrák kormány határigazgatási együttműködést kezdeményez Szlovéniával és Horvátországgal, javaslata szerint már a horvát uniós külső határon vagy legkésőbb a szlovén–horvát határnál vissza kell fordítani a hamis iratokkal vagy papírok nélkül érkező menedékkérőket.


Feladhatja magát a párizsi támadó

Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője kapcsolatba lépett egy brüsszeli védőügyvéddel, ami, ha igaz, akár azt is jelentheti, hogy a férfi fel akarja adni magát a rendőrségen – jelentette a belga hírügynökség nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. Sven Mary, aki korábban azt mondta, hogy elvállalná a Belgium első számú körözött személyének számító Abdeslam védelmét, nem akart reagálni a kapcsolatfelvételről szóló hírekre. Azt nem tudni, hogy a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam mikor léphetett kapcsolatba a jogásszal. A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy ezen értesüléseket jelen pillanatban csak egyfajta szóbeszédként kezelik, és sem Mary nem kereste meg őket, sem pedig ők Maryt.  Sajtóhírek szerint családtagjai korábban arra kérték Salah Abdeslamot, hogy adja fel magát. „Szívesebben látnám a bátyámat börtönben, mint temetőben” – mondta a férfi egyik testvére az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjúban.


Kéretlen aggodalom

A magyar után most éppen a lengyel demokráciáért aggódik a Der Spiegel egyik újságírója – minapi cikkében Severin Weiland intő példaként ír hazánkról, ahol még a „völkisch”, azaz „népnemzeti” diskurzusok is lehetségesek, de szerencsére „Orbán Viktor nem Magyarország és Jaroslaw Kaczynski nem Lengyelország”. Köszönjük Herr Weiland aggodalmát, de innen üzenjük: a magyar és a lengyel demokrácia is köszöni, jól van. Orbán Viktor ugyanis nem kevésbé Magyarország, mint amennyire Angela Merkel Németország – hol tiszteli a kolléga a demokratikus választások eredményét, és hol nem? Ami pedig a diskurzusokat illeti, én a német mainstream sajtó helyében egy darabig mélyen hallgatnék, ha sajtó- és véleményszabadságról esik szó.


Az erőszaktevők származása miatt nem foglalkoztak a bűncselekményekkel
Dübörög tovább a svéd sajtóbotrány

Hiába próbálta a rendőrségre tolni a teljes felelősséget a bevándorlók által elkövetett zaklatások eltitkolásáról az egyik legnagyobb svéd napilap, egyre több bizonyíték szól ellenük. Egyre nagyobb hullámokat vet a svéd sajtóbotrány.

A hét elején „robbantotta a bombát” az egyik legtekintélyesebb svéd napilap, a Dagens Nyheter, amikor belső rendőrségi anyagokra hivatkozva megírták, hogy a hatóságok szándékosan eltitkolták, tavaly nyáron a We are Sthlm zenei fesztiválon zömmel bevándorló férfiak tömegesen zaklattak tizenéves lányokat. A független Nyheter Idag portál azonban megírta, hogy a Dagens Nyheter újságírói már régóta tudtak a történtekről, azonban nem akartak írni róla a támadók származása miatt, és csak a kölni események után kezdtek érdeklődni újra.

A botrány szerdán új fázisba lépett, amikor a Nyheter Idag nyilvánosságra hozott egy SMS-t, amelyet a Dagens Nyheter egyik újságírója küldött a rendőrség egyik tisztjének. A szöveges üzenetet tavaly augusztus 21-én, öt nappal a fesztivál vége után küldték el – számolt be szerdán este a RightOn.net portál. Mint írták, az SMS bizonyítja, hogy állításával szemben a Dagens Nyheternek volt megbízható forrása a rendőrségen belül, aki hozzáfért az aktuális információkhoz a fesztivállal kapcsolatban. A RightOn.net cikke szerint a napilap foglalkozhatott volna az erőszakcselekményekkel, azonban inkább figyelmen kívül hagyta az eseményeket. A portál felhívta rá a figyelmet, a Dagens Nyheter tudott arról, hogy a fesztiválon történt eseményekről készült jelentés, márpedig azok kikérhetők, hozzáférhetők az állampolgárok számára, hacsak nincsenek különleges okból titkosítva. Az újságírók számára általában azért jelent nehézséget az ilyen dokumentumok kikérése, mert azt csak a dokumentum hivatkozási számának vagy tartalmának ismeretében tehetnék meg. A Dagens Nyheter esetében, tekintettel rendőrségi kapcsolatukra, ez aligha lehetett probléma.

A Nyheter Idag azt is megírta, hogy a rendőrség hivatalos adatai szerint a Dagens Nyheter január 12-én kért ki egy vonatkozó jelentést, azonban már január tizedikén megjelent a leleplező írásuk, akkor tehát egy olyan rendőrségi anyag alapján dolgoztak, amely már korábban is rendelkezésükre állt. A vasárnapi írásuk megjelentését a RightOn.net egy korábbi cikke szerint az motiválhatta, hogy a Nyheter Idag nyilvánosságra hozta a napilap egyik újságírójának és egy rendőrségi pszichológusnak a kommunikációját, aki az alternatív portálhoz fordult, amikor szembesült azzal, hogy a Dagens Nyheter nem akar foglalkozni az eseményekkel. A RightOn.net szerint a napilap kiváló rendőrségi kapcsolatának léte igazolja, hogy nem mondtak igazat, amikor arra hivatkoztak, hogy a stockholmi rendőrség szándékosan nem volt velük segítőkész.