A kadályozza az összefogást az RMDSZ

MH-összeállítás – 2016.01.15. 01:05 –

Erdélyi magyar választási párt létrehozását javasolja az idei romániai önkormányzati, majd parlamenti választásokra az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) eljuttatott javaslatot Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke ismertette tegnap kolozsvári sajtótájékoztatóján. Szilágyi szerint már a nyáron tartandó önkormányzati választásokon a létrehozandó választási párt színeiben indulhatnának a magyar jelöltek azokon a településeken, ahol a magyarság megosztottsága a képviseletet veszélyeztetné. Azokon a településeken, ahol a magyarság többséget alkot, a pártok versenyezhetnének a tisztségekért.

Az EMNP azt javasolta, hogy Erdélyi Magyar Szövetség néven alakuljon meg a választási párt, az erdélyi magyar pártok összefogása pedig egy olyan választóréteget is mobilizálna, amelyet külön-külön egyik párt sem tud az urnákhoz vinni.

Ahogy az várható volt, az RMDSZ ügyvezető elnöke közleményben bírálta a javaslatot. Kovács Péter kiemelte: 1989-ben az alapítók szövetségi struktúrában hozták létre az RMDSZ-t, és elvetették a pártstruktúrát, mert úgy vélték, hogy a közképviseletnek hangsúlyos társadalomszervezői munkát is el kell látnia. „Biztos vagyok benne, hogy a magyar képviselet megerősítése az önkormányzatokban és a parlamentben nem egy újabb párt, hanem a szövetség (az RMDSZ) által valósítható meg” – hangsúlyozta az ügyvezető elnök. Az RMDSZ ugyanakkor reméli, hogy a felek megpróbálják közelíteni álláspontjaikat.