Magyarország továbbra is vonzó célpont

Szajlai Csaba – 2016.01.15. 00:52 –

A tőkebefektetések értéke a kelet-közép-európai régióban Magyarországon kiemelkedően magas, a magyar gazdaság vonzó a külföldi invesztorok számára – mutatott rá tegnapi összeállításában az Il Sore 24 Ore.
Az olasz újság cikke alapján a térségen belül Magyarország továbbra is kiemelt célpont, miután dinamikusan emelkedik a befektetéshez jutó cégek száma is. A hazánkról szóló tudósítás külön kitér a külföldi működő tőke jelentőségére, valamint a kockázati tőke térnyerésére is. Mindkét mutató tekintetében dobogós helyezést érünk el – állapítja meg az olasz gazdasági napilap. Korábban a legjobb befektetési lehetőségek között emlegette Magyarországot a Société Générale (SocGen) elemzése is, ugyanakkor a francia bank szakemberei a portfolió-befektetéseket, vagyis részvényeket és a forintot tartották vételre érdemesnek.

Bár még nem állnak rendelkezésre a 2015-ös adatok, évente átlagosan 2,5–3 milliárd euró lehet a külföldi közvetlen tőkebefektetés nagysága. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) középtávon az említett mértékben várja a tőkefektetéseket.

A külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) állományának mintegy nyolcvan százaléka az Európai Unió nyugati államaiból, míg a fennmaradó része az ugyancsak uniós Németországból származik. Az NGM korábbi kimutatása szerint a bruttó hazai termék (GDP) arányában a magyarországi állomány a legmagasabb a kelet-közép-európai térségben, meghaladja a nyolcvan százalékot. A legtöbb külföldi befektetés a szolgáltató- és a feldolgozóipari ágazatokhoz kötődik.