Meghalt Alan Rickman

Sokszínű pálya áll a világhírű brit színész mögött

MH-összeállítás – 2016.01.15. 00:50 –

Hatvankilenc éves korában elhunyt Alan Rickman világhírű brit színész. Halálhírét ügynöke jelentette be tegnap, akinek tájékoztatása szerint a művész rákbeteg volt.

Alan Rickman 20160115 (Fotó: Reuters - Olivia Harris)

A színész 1946. február 21-én született Londonban. Már gyerekkorában érdeklődött a színészet iránt, több iskolai darabban is fellépett. Érettségi után próbálkozott ugyan a grafikusi pályával, aztán mégis a színészet mellett döntött. Huszonhat évesen elnyerte a Royal Academy of Dramatic Art ösztöndíját, három évig tanult itt. Színpadi szerepei közül kiemelkedik Csehov Sirálya, majd később számos szerepet játszott a Royal Shakespeare Company előadásaiban, többek között az Ahogy tetszik és a Troilus és Cressida című darabban, 1985-ben pedig nagy sikerrel alakította Valmont grófot a Veszedelmes viszonyokban a New York-i Broadway-n.

Kisebb-nagyobb televíziós szerepek után akkor vált igazán sikeressé, amikor a Drágán add az életed!-ben eljátszotta a főgonosz Hans Grubert, a német terroristát. Ez a film megalapozta későbbi pályáját. 1992-ben a Robin Hood – A tolvajok fejedelme című kalandfilmben, Kevin Costner mellett a gonosz nottinghami bírót formálta meg, s ezért elnyerte a Brit Filmakadémia díját a legjobb mellékszereplő kategóriában. 1997-ben a Téli vendég című filmmel rendezőként is bemutatkozott, az alkotás három díjat is nyert a Velencei Filmfesztiválon. A Fújd szárazra, édes! című vígjátékban mesterfodrász és elhagyott férj volt egy személyben, majd a Harry Potter és a bölcsek köve című filmben az elsőre ellenszenvesnek tűnő, ám a végletekig hűséges Piton professzort alakítja, s ezt legismertebb szerepei között tartják számon. Legutóbb a Tim Burton rendezésében készült, Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya című filmjében volt látható.

Fontosabb munkái közé tartozik még az Igazából szerelem, a Parfüm: Egy gyilkos története, az Értelem és érzelem és a Szívből, igazán, az Alice csodaországban, a Galaxis útikalauz stopposoknak is. Számos elismerés mellett 1997-ben Emmy-díjjal és Aranyglóbusszal tüntették ki a Raszputyin című tévéfilm címszereplőjeként nyújtott alakításáért.