Balog Zoltán: fedezzük fel újra a keresztény értékeket

Erdő Péter: az állandó változás bizonytalanná teszi az embert

MH/MTI – 2016.01.14. 21:23 –

A keresztény értékek újrafelfedezésére hívott fel az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban tartott előadásán.

"Fedezzük fel újra a keresztény értékeket mint inspirációt és orientációt!" - mondta Balog Zoltán a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány közös rendezvényén, kiemelve: mindaz, ami keresztény kultúra Európában, az jó életet hozott létre.

"A keresztény értékek újrafelfedezése annak az erőnek a felszabadítását jelenti, mely nélkül Európa soha nem lett volna a minőségi életnek, a kultúra gazdagságának és sokszínűségének igazi otthona. S nélküle nem is maradhat az" - fogalmazott a miniszter, az alapítvány elnöke. 

Erdő Péter: az állandó változás bizonytalanná teszi az embert

Az ember ma gyorsabban és radikálisabban változik, mint a korábbi századokban, az állandó változás azonban bizonytalanná teszi - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a kereszténység értékeiről és XXI. századi kihívásairól tartott előadásában csütörtök este a budapesti Várkert Bazárban.

A XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén Erdő Péter kiemelte: a természettudományi haladás egyik következményeként elterjedt az emberiség körében a változás tudata. Nem az állandóság, hanem az állandó változás tudatában él a mai ember, ráadásul a változás sokszor összekapcsolódott a haladás mítoszával is. Ugyanakkor a természettudományos felismerések nyomán "a világról alkotott képünk, az emberiség és a saját egyéni helyzetünk megítélése nem biztosabb lesz, hanem bizonytalanabb". 

Az elbizonytalanodott ember pedig óvakodik a távlati célkitűzésektől, nehezen értékeli az emberi cselekedeteket, tesz különbséget jó és rossz között, és fél az elköteleződéstől egy hivatás vagy egy életállapot mellett - tette hozzá a bíboros.