Obama: Szó sincs a hanyatlásunkról

Magabiztosság jellemezte az amerikai elnök utolsó évértékelő beszédét

Őry Mariann – 2016.01.14. 03:30 –

A jövőre koncentrált, valamint megvédte kormánya eddigi bel- és gazdaságpolitikai eredményeit Barack Obama amerikai elnök az utolsó évértékelőjében.

obamaBarack Obama szerint nem gyengült az Egyesült Államok (Fotó: Reuters/Evan Vucci)
A kongresszus két háza, valamint a legfelső bíróság tagjai, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjai és meghívott vendégek előtt mondta el évértékelő, vagy ahogyan az Egyesült Államokban nevezik, az unió helyzetéről szóló beszédét Barack Obama amerikai elnök kedden. Hangsúlyozta, nemcsak a következő évről, hanem a jövőről is akar beszélni, s optimistán fejtegette, hogy az amerikaiak mindig képesek voltak úrrá lenni félelmeiken, képesek voltak előretekinteni, meglátni a lehetőségeket, és ezáltal erősebbek és jobbak lettek. A sikerek között kiemelte az egészségbiztosítás megreformálását, az energiapolitika újragondolását, a nagyobb figyelmet a globális klímaváltozásra, az azonos neműek házasságának engedélyezését. Az elnök új programot is meghirdetett a rákbetegség kezelésére.

Megjegyezte, aki azt állítja, hogy Amerika hanyatlik, az a fikciók világában él. Hangsúlyozta, hogy bár veszélyes időket élünk, ezek az idők nem azért veszélyesek, mert Amerika meggyöngült volna. Az Egyesült Államok a leghatalmasabb ország a világon - mondta. Fontos külpolitikai eredménynek nevezte a közeledést Kubával. A terrorizmusról szólva kifejtette, hogy ez Amerikát is fenyegeti ugyan, de nem a létében. A kongresszustól azt kérte, hogy szavazza meg katonai erő alkalmazását az Iszlám Állam ellen. Az elnök viszonylag hosszan beszélt az amerikai politikai vita hangneméről. „A demokrácia a bizalom alapvető elemeit követeli meg az állampolgárok között” – fogalmazott.

Az Egyesült Államoknak új irányvonalra, új vezetésre van szüksége - jelentette ki Nikki Haley dél-karolinai kormányzó, aki a Republikánus Párt nevében reagált az évértékelőre. Haley a saját pártjával szemben is megfogalmazott némi kritikát, mint mondta, volt szerepük abban, hogy a kormányzat hogyan jutott oda, ahol most van.

Utolsó évértékelőjében Barack Obama az aktuális kérdések helyett inkább a hosszú távú célokra koncentrált, a beszéde – amely például a rákkutatásra is kitért – ebből a szempontból programadó volt, mondta lapunknak Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

A szakértő szerint Obama okkal büszke országa gazdasági eredményeire, hiszen sikerült kilábalni a 2008-as válságból. Hozzátette, az elnök elismerte, hogy strukturális átalakulás megy végbe az amerikai gazdaságban, a termelésről és a gyártásról átállnak a szolgáltatásra és a kreatív munkára, amivel gyorsabban lehet állásokat teremteni, jobban fizet és nagyobb a hozzáadott értéke is. Ugrósdy szerint nem is annyira burkolt üzenetet fogalmazott meg Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránsnak Obama, amikor az amerikai politikai kultúráról beszélt, és arról, hogy senkit sem szabad megbélyegezni a vallása miatt.

Obamát bírálták, amiért nem tett említést arról, hogy Irán elfogott tíz amerikai haditengerészt, akik a Forradalmi Gárda szerint megsértették az ország felségvizeit. Végül a vizsgálatuk megállapította, hogy véletlenül tévedtek oda az amerikai hajók, a matrózokat tegnap szabadon engedték. Az amerikai külügyi szóvivő később megerősítette: nem kértek bocsánatot az irániaktól.