Angela Merkel egyre inkább egyedül marad

Saját párttársai is a német kancellár ellen fordultak, többrendbeli szexuális zaklatással gyanúsítanak egy szíriai menedékkérőt

Tóth Loretta – 2016.01.14. 03:18 –

Az Angela Merkel-féle menekültpolitika gyökeres megváltoztatását és a biztonságos országból érkező menedékkérők belépésének megtagadását követelve kezdtek aláírásgyűjtésbe a német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) tagjai.

merkelTöbb tucat aláírás gyűlt össze Angela Merkel politikája ellen (Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch)
Már több tucat képviselő csatlakozott a CDU és a bajor CSU frakciójából ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja a Merkel-féle menekültpolitika gyökeres megváltoztatása – írta tegnap a Bild című lap. A 311 fős CDU/CSU-frakciónak már több mint negyven tagja írta alá a felhívást, miszerint érvényt kell szerezni a menekültügyi eljárásról szóló törvény 18. szakasz 2. bekezdésében rögzített szabálynak, amely előírja: meg kell tagadni a belépést a biztonságos harmadik országból érkező, Németországba illegálisan beutazni szándékozó emberektől. Biztonságos harmadik ország például Ausztria, onnan lép be a legtöbb menedékkérő Németországba.

Az aláírásgyűjtésről a ZDF országos közszolgálati televízió is beszámolt kedden hírportálján, kiemelve, hogy a kezdeményezés nyílt támadás a kancellár menekültpolitikája ellen, amelynek egyik alapvetése éppen az, hogy a menekültválságot nem lehet a német határon megoldani, és ezért nem szabad a határt lezárni a menedékkérők előtt.

A Bild beszámolója szerint az aláírásokat befolyásos képviselők kezdeményezésére kezdték gyűjteni, köztük van Stephan Mayer, a frakció vezető belpolitikai szakpolitikusa és Christian von Stetten, a kis- és a közepes vállalkozások érdekeit képviselő parlamenti kör (PKM) vezetője. Tervük szerint határozati javaslatot készítenek a biztonságos harmadik országból érkező menedékkérők visszafordításáról, és megpróbálják elérni, hogy azt napirendre vegyék, a frakció január 26-i ülésén pedig szavazzanak róla.
A frakció kedden tartotta idei első ülését. A ZDF szerint az értekezleten számos képviselő élesen bírálta a Merkel-féle menekültpolitikát. Képviselők beszámolói szerint a frakcióülés megmutatta, hogy a „kancellár egyre inkább egyedül marad” a menekültválság rendezéséről alkotott elképzelésével. Feltűnő volt, hogy csak egy CSU-s képviselő szólalt meg, vagyis Angela Merkel szinte az összes bírálatot saját pártjának soraiból kapta, ami igen keserű lehetett a pártelnök-kancellár számára, hiszen alig egy hónappal ezelőtt még ünnepelték a CDU karlsruhei kongresszusán.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarokat is megosztja Angela Merkel kancellár személye. A tegnap közzétett felmérésből kiderül: az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker is megosztó, ugyanakkor a Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökről „alkotott kép pozitív”.

A Focus című hírmagazin online kiadása tegnap arról számolt be, hogy többrendbeli szexuális zaklatással gyanúsítanak Németországban egy szíriai menedékkérőt. Mint írták, a Neubrandenburgban őrizetbe vett férfit azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb nyolc esetben szexuálisan zaklatott és szidalmazott, becsmérelt nőket helyi buszjáratokon.


Röviden. Szlovén kollégájával tárgyal Orbán Viktor

- Egyre több iraki menedékkérő utazik haza Németországból, szerdán is többtucatnyi menedékkérővel indult el egy járat Irakba a berlini Tegel nemzetközi repülőtérről – írta online kiadásában a Bild című lap.

- Világszerte 244 millióra nőtt a migránsok száma a múlt évben, és ez a tizenöt évvel ezelőtti adathoz képest 41 százalékos növekedést jelent – számolt be kedden az ENSZ kétévente közzétett menekültügyi jelentésében. A világszervezet adatai szerint 2000 óta 71 millióval emelkedett azok száma, akik önként vagy kényszerűségből másik országba költöztek. Az összesített adatok szerint világszerte húszmillió ember kényszerült arra, hogy fegyveres konfliktus miatt elhagyja hazáját. Közülük a legtöbben Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából indultak útnak.

-  A cseh kormány támogatni fogja Robert Fico szlovák miniszterelnök törekvését egy rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívására, amelyen megvitatnák Európa biztonságának megerősítését a migrációs kockázatokkal szemben – közölte tegnap Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

- A migrációs válság kezelésére a tavalyi évben hozott gyors és szükséges intézkedések érvényben maradnak, mivel továbbra is nagyszámban érkeznek menekültek Európába, akik nemzetközi védelemre szorulnak – állapította meg tegnap az Európai Bizottság.

- Koppenhága húsz nappal meghosszabbította az ideiglenes határellenőrzést a német–dán határszakaszon. A jelenlegi változtatás február 3-ig tolja ki az időszakot.

- Miután Ljubljana korábban a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok listázását kérte Zágrábtól, most újabb korlátozásokat készül bevezetni, a horvát–szlovén határt átlépő bevándorlók számának csökkentését kérve Horvátországtól.

- Együttes ülést tart a magyar és a szlovén kormány január 22-én Szlovéniában a két miniszterelnök, Orbán Viktor és Miro Cerar vezetésével – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI-vel.