„Elérte a terror Németországot”

Öt embert őrizetbe vettek a keddi isztambuli támadással kapcsolatban

Tóth Loretta – 2016.01.14. 03:17 –

Nincs jele annak, hogy az isztambuli öngyilkos merénylet összefügg a terrorizmus elleni német szerepvállalással, sem annak, hogy a robbantás kifejezetten német állampolgárokat célzott volna - jelentette be Thomas de Maiziere német belügyminiszter Efkan Ala török kollégájával közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján Isztambulban.

 De Maiziere kifejtette: indokolatlan lenne a törökországi helyszínek helyett más úti célokat választani. A német miniszter biztosította Ankarát, hogy Németország határozottan kiáll mellette a terrorizmus elleni harcban.

Efkan Ala tegnap bejelentette, hogy a török hatóságok eddig öt embert vettek őrizetbe a merénylettel kapcsolatban. Korábban orosz forrásból azt közölték, hogy a törökországi Antalyában három orosz állampolgárt fogtak el, akiknek szintén közük lehetett a merénylethez.

A német sajtó nem osztozik Thomas de Maiziere optimizmusában: több lap szerint ugyanis a keddi isztambuli öngyilkos merénylet azt mutatja, hogy elérte Németországot az Iszlám Állam terrorja. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Terror Isztambulban című szerdai kommentárja szerint „nem lehet véletlen”, hogy a merénylők négy nappal a német Tornado felderítő repülőgépek Iszlám Állam elleni bevetésének kezdete után éppen egy csoport német turistát rántottak magukkal a halálba. A merénylet ennyiben Németországnak szólt, de szólt Törökországnak is, hiszen a Tornadók a törökországi Incirliknél lévő légi támaszpontról indulnak, és az ankarai vezetés éppen mostanában kezdett hozzá komolyan annak az ígéretnek a beváltásához, hogy elvágja az Iszlám Állam török–szír határon keresztül vezető utánpótlási útvonalát – írta a FAZ.

A Die Welt szerint az Iszlám Állam által megtámadottaknak, így Németországnak sincs más választása, mint a harc, és akárhogy is fáj, szövetséget kell kötni Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de még Bassár el-Aszad szíriai államfővel is, mert a dzsihadisták elleni „háború elsőbbsége vitán felül áll”.