Szolnokon készítené a MÁV az új vagonjait

Putsay Gábor – 2016.01.14. 01:58 –

Jövőre megindul a MÁV-nál a saját fejlesztésű InterCity (IC+) vasúti személykocsik gyártása, s első ütemben húsz, nemzetközi forgalomra alkalmas vagont készítenek Szolnokon – közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

A tervek szerint az első sorozatgyártást követően a kormány és a vasúttársaság továbbviszi az IC+ programot, amelynek finanszírozási lehetőségeiről még egyeztetnek – jegyezte meg a távirati iroda szerint az államtitkár. A jelentős hozzáadott értékkel megvalósuló gyártáshoz a műszaki tervek már rendelkezésre állnak, a műhelykapacitás is megvan a szolnoki üzemben, amelyet a sorozatgyártáshoz nélkülözhetetlen gépekkel, berendezésekkel szerelnek fel.

Az infrastruktúra-fejlesztések előkészítése is megkezdődött tavaly, a vagonok átadása, leszállítása az év második felében várható. A 2017-ben induló sorozatgyártás a további gyártáshoz szükséges alkatrészek beszerzésével folytatódik, így a megteremtett kapacitással a nagyobb mennyiségű belföldi célú előállítás is biztosítható.