Elérhető cél, hogy több sertés fogyjon

Nagy Kristóf – 2016.01.14. 01:57 –

Folyamatos az üzletekben az érdeklődés az alacsonyabb áron kapható sertéshús iránt – hangsúlyozta tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 csatornán.

Kiemelte: elérhető az a cél, hogy több sertéshús fogyjon Magyarországon, jelenleg huszonhárom kilogramm az egy főre jutó fogyasztás, az áfacsökkentés a családok számára huszonötmilliárd forintos megtakarítás, amiből több húst lehet vásárolni. Az elmúlt években a legnagyobb problémát az ágazatban
a feketén behozott termékek jelentették, amelynek nagysága húsz-harminc százalék között lehet, ezek után nem fizettek adót, és ez versenyhátrányt jelentett a kereskedőknek, a feldolgozóknak, de különösen a gazdáknak. A miniszter bízik abban, hogy az ágazat tisztulásával rendbe tudják tenni a sertéshúságazatot, szerinte a tapasztalatok alapján más területekre is lehet majd következtetést levonni, például a tejtermékeknél, a pékárunál, a zöldség-gyümölcsnél, ahol magas a feketegazdaság aránya. Csepeli Lajos, a Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a műsorban arról beszélt: a sertéshús iránti kereslet húsz százalékkal nőtt, a baromfi sem esett vissza.