Vérünket kell adnunk az életért

Bár öregszik az önkéntes véradói gárda, így is átlagosan 480 ezren nyújtják évente a karjukat, hogy segítsenek a rászorulókon

Zsigmond Lilian – 2016.01.14. 01:38 –

Mindannyian tudjuk, a vér életet menthet, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő készítmény legyen raktáron. Növelni kell tehát a véradók számát, hogy az egészségügy megnyugtatóan tudja fedezni a betegek ellátását.

Öregedik a véradási korfa, egyre nehezebb megszólítani az önkénteseket – panaszolta lapunknak Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója. Lapunknak elmondta, hogy míg korábban a honvédségi állomány tagjai, valamint a gyárakból, üzemekből sokan, szervezetten és rendszeresen, akár évi két-három alkalommal is eljártak véradásra, ma már nincs ilyen, s egyre nehezebb véradókat toborozni. Az elmúlt tizenöt esztendőben átlagosan évi 480 ezren jelentkeztek.

A legjobb év 2004 volt, ekkor ugyanis 508 ezren nyújtották a karjukat.

A programban részt vevők száma általában kevesebb, mint a levett véregységek száma, az azonban pozitívum, hogy az egészséges emberektől kapott egységnyi mennyiséget – ami 450 milliliter – a kötelező szűrővizsgálatokat követően gyakorlatilag teljes egészében – tavaly 99,5 százalékban – fel tudja használni az egészségügy. Aggodalomra ad ugyanakkor okot, hogy a múlt évben mindössze 405 781 egységnyi vért szolgáltattak a donorok, s ezzel éppen csak fedezhetők a kórházak igényei. Az egészségügy számára a megnyugtató mennyiség egy évben 415 ezer egységnyi vér lenne. Az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) kötelessége ugyan, hogy folyamatosan szinten tartsa raktári vérkészletét, így a sürgősségi ellátást fedezni tudja, az előre eltervezett, úgynevezett elektív műtéteknél azonban vérhiány esetén előfordulhat pár órás késés.

 Megnyugtató azonban, hogy a vércsoportok megoszlása viszonylag állandó: a ritka vércsoport ritkábban, a gyakori pedig gyakrabban fordul elő mind a véradók, mind a betegek között, a raktári készlet és az igény viszonya tehát kiegyensúlyozott.

Hazánkban az A pozitív vér a leggyakoribb, míg az AB negatív a legritkább. A véradás ma önkéntes és térítésmentes, valamint minden tizennyolc és hatvan év közötti felnőtt jogosult rá, aki egészségesnek érzi magát, és legalább ötven kilogramm.

A véradás előtt az orvosok természetesen elvégzik a megfelelő szűrővizsgálatokat, és csak azt a vért raktározzák el, amely nem hordoz fertőzésveszélyt. A véradás intézményi keretek között zajlik, az OVSZ öt régiójában összesen huszonhárom vérellátó helyen, amelyekről az intézmény honlapján lehet részletesebben tájékozódni. A Magyar Vöröskereszt kiszállásos véradásokat is szervez. Az OVSZ fontos feladatának tartja, hogy növelje a véradók számát, ugyanis volt olyan év, amikor 419 ezer egységnyi vért is tudtak levenni. Ezért évről évre érdekes, izgalmas programokkal egybekötött véradásokat rendeznek, valamint a véradáson részt vevők akciókban részesülnek, és ajándékokat kaphatnak. Az idén is terveznek a véradásra ösztönző eseményeket, és az aktuális információkat folyamatosan közzéteszik honlapjukon és közösségi oldalukon.