Közel az ítélet a vörösiszapperben

Csaknem kétszázötven tárgyalási napot tartott a veszprémi törvényszék a 2010-es katasztrófa miatt indult büntetőeljárásban

Baranya Róbert – 2016.01.14. 01:30 –

Várhatóan január 28-29-én hirdet ítéletet a 2010-es vörösiszap-katasztrófával összefüggő büntetőperben első fokon a Veszprémi Törvényszék – közölte Némethné Szent-Gály Edit Katalin, a bíróság elnöke.

vörösiszapTíz ember halálát okozta a 2010-es tragédia (Fotó: Csudai Sándor)
A Veszprémi Törvényszék tegnap befejezte a 2010 őszi vörösiszap-katasztrófa kapcsán indult büntetőeljárás ítéletet megelőző részét – jelentette be közleményében a bíróság. Az ügyben sajtótájékoztatót tartó Némethné Szent-Gály Edit Katalin, a törvényszék elnöke ezzel együtt jelezte azt is, hogy várhatóan január 28-29-én ítéletet hirdetnek az ügyben. Az elvégzett bírósági munkáról elmondta: a per tárgyalása hosszú időt vett igénybe, annak ellenére, hogy a bíróság minden tőle telhetőt megtett azért, hogy az eljárás ne húzódjon el.

A mintegy hatvanezer oldalnyi nyomozati irat feldolgozása után a bíróság 2012 szeptemberében kezdte meg az ügy tárgyalását. A perben 248 tárgyalási napot tartottak, ez idő alatt 7176 oldalnyi jegyzőkönyv készült és százhuszonhét bizonyítási indítványt jelentettek be, ebből az ügyész negyvenkilencet, a vádlottak és a védők hetvennyolcat. A bűnügyi költség mintegy 36,5 millió forint, amely tartalmazza a fordítás és tolmácsolás költségét, a védői, valamint a szakértői díjat – mondta. Némethné Szent-Gály Edit Katalin beszélt arról is, hogy a vörösiszapömlés kapcsán 486 polgári perben is dönteni kellett, azok többsége érdemi befejezéssel zárult. Hozzátette, jelenleg is folyamatban van a Magyar Alumínium- termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indult felszámolási eljárás, annak befejezése a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ. A törvényszék elnökének értékelése szerint a tárgyalás során az eljárás rendben zajlott, rendkívüli eset nem történt, ülnökváltás miatt kilenc tárgyalási napot, betegség miatt pedig tizenhárom napot kellett elhalasztani, illetve megismételni.

A katasztrófa miatt az ügyészség halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat tizenöt ember – a cég vezetői és több alkalmazottja – ellen. Az ügyész vádbeszédében minden vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte. A vádlottak tagadták bűnösségüket, a hétfői tárgyalási napon például az elsőrendű vádlott Bakonyi Zoltán, a Mal korábbi vezérigazgatója többórás felszólalásban sorolta fel, miért nem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak. Kijelentette, meg van győződve arról, nem hibázott, nincs köze a baleset bekövetkeztéhez, azt előre nem lehetett prognosztizálni.

A Mal Ajka melletti tározójának fala 2010. október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.