Túl magabiztos magyar mászókat kellett lehozni a Mount Cookról

„Óriási szerencséjük volt, hogy tudtak telefonálni”

MH-összeállítás – 2016.01.14. 01:25 –

Jól leteremtették az új-zélandi hatóságok azt a két huszonéves magyar férfit, aki tapasztalt mászónak vallva magát nem kért a nemzeti park munkatársainak tanácsaiból, és jelzőfényt sem vitt magával útjára.

Miután eltévedtek, a magabiztos, ám életveszélybe került magyar mászókat mentőcsapatnak kellett lehoznia a Mount Cookról, Új-Zéland legmagasabb, 3754 méteres csúcsáról.

Mint arról egy új-zélandi hírportál beszámolt, a 27 és 23 éves hegymászók maguk kértek segítséget, miután eltévedtek, és elvesztették egymást szem elől. Egy helyi rendőrtiszt elmondta, hogy a páros kedden lépett be a park területére azzal a szándékkal, hogy megmássza a hegyet. Mi-után eltévedtek, nagy szerencséjükre találtak egy olyan helyet, ahol volt térerő, és így sikerült mobiltelefonon értesíteniük a hatóságokat, s a mentőcsapatok egymástól néhány száz méterre találták meg őket, kiszáradt és zavart állapotban.

Mint utóbb kiderült, a nemzeti park személyzete hiába akarta tanácsokkal ellátni a két próbálkozót, ők nem kértek segítséget, ugyanis tapasztalt mászóknak tartották magukat. A rendőrségi szóvivő megemlítette, hogy „igen szigorú hangon” beszélt velük. Kiderült, azt az utat, amelyet a hegycsúcs meghódítására kiválasztottak, a mostoha feltételek miatt nem túl gyakran használják, ezért „óriási szerencséjük volt, hogy tudtak telefonálni”.

A „professzionális” magyar hegymászók történetének apropóján a rendőrség most ismételten mindenkit arra figyelmeztetett, hogy csak megfelelő biztonsági felszereléssel induljon a csúcs meghódítására, és mindenképpen fogadja meg a nemzeti park szakértőinek tanácsait.