Német megállapodás a kiutasítás szigorításáról

Merkel a lehető leggyorsabb jogaszbályalkotást ígérte

MH/MTI – 2016.01.12. 15:26 –

A német kormánypártok megállapodtak a szabadságvesztésre ítélt külföldiek kiutasítására vonatkozó szabályok megszigorításáról. Támogatja a legnagyobb ellenzéki párt a dán kormánypárt azon javaslatát, hogy a hatóságok értéktárgyakat foglaljanak le menekültektől, hogy így finanszírozzák dániai ellátásukat - jelentette be kedden a koppenhágai kabinet.

A konzervatív vezetésű belügyminisztérium és a szociáldemokrata vezetésű igazságügyi minisztérium javaslata szerint a Kölnben és más városokban szilveszterkor nők ellen elkövetett támadások miatt bevezetik, hogy ki kell utasítani mindazon külföldieket, akiket szexuális bűncselekmény, élet vagy testi épség, illetve tulajdon elleni bűncselekmény, vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, függetlenül a büntetés időtartamától és attól, hogy letöltendő vagy felfüggesztett-e a büntetés. Eddig legkevesebb egy év szabadságvesztés büntetés esetén kellett kiutasítani az ilyen típusú bűncselekményt elkövető külföldieket.

Koppenhága: Lefoglalnák a menekültek értéktárgyait
Támogatja a legnagyobb ellenzéki párt a dán kormánypárt azon javaslatát, hogy a hatóságok értéktárgyakat foglaljanak le menekültektől, hogy így finanszírozzák dániai ellátásukat - jelentette be kedden a koppenhágai kabinet.
A jobbközép dán kormány decemberben ismertette javaslatát, amely lehetővé tenné a bevándorlásügyi hatóságoknak, hogy 10 ezer koronánál (körülbelül 424 ezer forint) nagyobb értékű ékszereket és egyéb személyes értéktárgyakat kobozzanak el a menekültektől, hogy ezzel fizessék meg ellátásuk költségeit.
Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök pártja, a jobbközép Venstre, valamint koalíciós partnerei, a bevándorlásellenes Dán Néppárt (DPP), a liberális szövetség és a konzervatívok az ellenzéki szociáldemokratákkal kötöttek egyezséget a javaslat szövegéről kedden, így immár biztos parlamenti többség áll a javaslat mögött. A törvénytervezet szerdán kerül a parlament elé, és a várakozások szerint februárban léphet hatályba.
Inger Stojberg integrációs miniszter javaslata mind belföldön, mind külföldön heves bírálatokat váltott ki, néhányan a második világháború alatt a zsidók értékeit elkobzó náci Németországhoz hasonlították Koppenhágát. A bírálatokra reagálva a minisztérium kétszer is módosította a tervezetet.
A dán kormány által decemberben beterjesztett javaslat újdonsága, hogy felhatalmazza a hatóságokat a menedékkérők ruháinak és csomagjainak átkutatására - fejtette ki korábban a Vox című amerikai hírportál.  A törvénytervezet egy átfogó bevándorlásügyi törvénycsomag része, amelynek elfogadása esetén a dán hatóságok késleltetnék a családegyesítéseket, lerövidítenék a tartózkodási engedélyeket és libanoni újságokban helyeznének el hirdetéseket azzal a céllal, hogy elriasszák a menekülteket a Dániába utazástól.

A két tárca javaslata azt is tartalmazza, hogy az eddigi három év helyett egy év letöltendő szabadságvesztés legyen az a határ, amely felett egy elítélt menekült esetében megvonják a menekültstátust, illetve menedékkérőtől megvonják a menekült státus megszerzésének lehetőségét.

„Az intézkedések a menekültek védelmét is szolgálják”

Megállapodtak továbbá abban, hogy mielőbb a kormány elé terjesztik a szexuális bűncselekmények büntetéséről szóló törvényt módosító javaslatot, amelyet az igazságügyi tárca már korábban kidolgozott. A módosítás révén pontosabbá és szélesebbé válik a szexuális zaklatás fogalma, így büntetendő lesz az olyan szexuális támadás is, amelyben az elkövető erőszak helyett a meglepetés erejét alkalmazza vagy áldozatának arra a félelmére épít, hogy ellenállás esetén erőszakot alkalmaz.

Mindez „a jogállam kemény, de helyes és szükséges válasza” a szilveszter éjszaka történtekre - emelte ki Thomas de Maiziere belügyminiszter. Heiko Maas igazságügyi miniszter a két tárcavezető közös tájékoztatóján hozzátette, hogy a kormány „tartozik” ezekkel a szigorításokkal a szilveszter éjjel elkövetett „súlyos bűncselekmények áldozatainak”.

Az intézkedések egyben a menekültek „túlnyomó többségének védelmét” is szolgálják, hiszen ők jogkövető magtartást tanúsítanak és „nem érdemlik meg, hogy egy kalap alá vegyék őket bűnöző külföldiekkel” - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

Egy másik berlini sajtótájékoztatón Angela Merkel kancellár újságírói kérdésre azt mondta, hogy a javaslatokból a lehető leggyorsabban jogszabályokat alkotnak.

Tovább emelkedett a feljelentések száma Kölnben
Tovább emelkedett a szilveszteri molesztálásokkal összefüggésben tett feljelentések száma Kölnben, a németországi város ügyészségének keddi összesítése szerint 561 feljelentés érkezett a hatóságokhoz.
Az ügyészség 12 feltételezett elkövető ellen nyomoz, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. Az észak-afrikai származású férfiakat tulajdon elleni bűncselekményekkel, elsősorban lopással gyanúsítják.
A kölni ügyészség kedden átvette a szilveszteri molesztálásokkal összefüggő tájékoztatási feladatokat az ügy kezelése miatt széles körben bírált helyi rendőrségtől. A feljelentésekről nem közöltek részletes adatokat, így nem tudható, hogy milyen a nők elleni szexuális zaklatási és a tulajdon elleni bűncselekmények megoszlása. Az ügyészség arról sem tájékoztatott, hogy hány további személlyel kapcsolatban merült fel, hogy a zaklatások, lopások elkövetői között lehetnek.
A Süddeutsche Zeitung című lap keddi összeállítása szerint számos német nagyvárosban tapasztalható az észak-afrikaiak arányának drámai mértékű emelkedése a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek között. A kölni statisztikák szerint az észak-afrikai bevándorlók 40 százaléka egy éven belül bűnelkövetővé válik. A szírek körében ez az arány 0,5 százalék.
A hatóságok szerint a Kölnben és más városokban szilveszterkor nők ellen csoportosan elkövetett szexuális zaklatások és lopások is azt mutatják, hogy megjelent Németországban a bűncselekmények egy fajtája, amelyet egyes arab országokban már ismernek. Ennek a típusnak külön neve is van: taharrush gamea, nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás.
A Süddeutsche Zeitung szerint a kölni eseteket vizsgáló rendőrök nem találtak arra utaló jeleket, hogy a támadásokat valamilyen egységes, központi irányítás alapján hajtották volna végre.
Erről beszélt a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke is egy keddi rádióinterjúban. Holger Münch az RBB Inforadio berlin-brandenburgi regionális közszolgálati rádióban sugárzott interjúban elmondta, hogy a támadók ugyan megszervezték magukat, kommunikáltak, közösségi portálokon egyeztették fellépésüket, és az is tudható, hogy akkor fordulnak elő a szilveszterihez hasonló bűncselekmények, amikor nyilvános helyen nagy tömeg gyűlik össze, mindez azonban nem azt jelenti, hogy a szervezett bűnözés kategóriájába tartozó bűncselekmény-sorozatról van szó.
A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés más "minőséget" jelent, "zárt és hierarchikus felépítésű csoportosulásokat" feltételez, ilyesmit pedig a szilveszterkor történtekkel összefüggésben nem látnak a hatóságok.