Négy új gyanúsított a folyamatban lévő terézvárosi ügyben

Ezúttal nem politikusokat hallgatott ki a rendőrség az ingatlanpanamában

Bán Károly – 2016.01.12. 05:34 –

A korábbi terézvárosi ügyektől elkülönített eljárásban, „új szálakon futó” nyomozás eredményeként négy új gyanúsítottat hallgatott ki a nyomozó hatóság a 2003-2007 közötti ingatlanpanamák ügyében – értesült lapunk.

Liszt-FerencA Liszt Ferenc tér 7. a tíz érintett palota egyike a nyomozásban (Fotó: Csudai Sándor)
A két, már bírósági szakban lévő, Andrássy úti paloták ügyében folyó büntetőeljárás mellett van egy harmadik ügycsoport is, amelyet a BRFK 2014 őszén vádemelési javaslattal zárt le. Sokáig úgy tűnt – a Fővárosi Törvényszék bírája be is jelentette ezt – , hogy az ügyeket egyesítik, s azt egy eljárásban bírálják el. Ám a nyomozást felügyelő ügyészség tavaly májusban másként döntött, a VI. kerületi ügyekben a nyomozás folytatásáról határozott. „Egyes részcselekmények tekintetében a tényállást nem tárták fel teljes körűen, ezért ezt a további nyomozás során pótolni kell” – közölték.

Mint azt akkoriban megírtuk, az érintett ingatlanok között öt Andrássy úti épület található, továbbá a Liszt Ferenc tér 7., az Oktogon tér 4., a Dalszínház utca 2., az Anker köz 1–3. és a Podmaniczky–Munkácsy utcai tömb. A tíz ingatlan esetében a korábbi vádemelési javaslat szerint a Terézvárosnak okozott vagyoni hátrány 1,9 milliárd forint volt.

Az elkülönített eljárásban a nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2016. március 30, az ügyben négy gyanúsított van – mondta lapunk megkeresésére Bagoly Bettina. A Fővárosi Főügyészség szóvivője nem részletezte, hogy a gyanúsításokat hűtlen kezelésért vagy valamilyen más bűncselekmény kapcsán fogalmazták-e meg. A vádhatóság több részletet nem árult el, ám lapunk más forrásból úgy értesült, a négy gyanúsított egyike sem politikus.

Mint ismert, az Andrássy út 3., illetve az Andrássy út 47. kapcsán a Fővárosi Törvényszéken 2011 óta zajló eljárásokban szocialista és szabad demokrata önkormányzati képviselők ülnek a vádlottak padján. A 2011 óta tartó büntetőperben az egykori vagyongazdálkodásért felelős szocialista alpolgármestert, Fürst Györgyöt és további tizenkét volt önkormányzati képviselőt vádolnak különösen nagy vagyoni hátrányt – tehát félmilliárd forintot meghaladó – hűtlen kezeléssel. A folyamatban lévő Andrássy úti paloták ügyében a büntetőper csütörtökön folytatódik.