Felmentését kérte Bakonyi

A Mal-vezér teljesen ártatlannak tartja magát

Baranya Róbert – 2016.01.12. 05:32 –

Tagadta bűnösségét a vörösiszapper első-, másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán szólva a Veszprémi Törvényszéken.

Bakonyi Zoltán elsőrendű vádlott – a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója – többórás beszédet tartott, amelyben úgy fogalmazott: „természettudományos módszerekkel a katasztrófát nem lehetett előre látni”, az üzem szabályosan működött.

Azt mondta, hogy a végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt, ám információi szerint a vörösiszapot tároló kazettának még nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia. Bakonyi részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, majd hosszasan ecsetelte, hogy nem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak.

A volt vezérigazgató teljesen ártatlannak vallotta magát, ezért felmentését kérte a törvényszéktől. Ugyanezt indítványozta a tegnap felszólaló többi vádlott is. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010 október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat tizenöt ember – a cég vezetői és több alkalmazottja – ellen.