Csaknem negyvenezren igényelték a korszerű elektronikus okmányt

Ignácz István: az e-kártya chipje tovább bővíthető

Baranya Róbert – 2016.01.12. 05:30 –

Átadták az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt tegnap Budapesten. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

szemelyiTasnádi László átadja az első kártyát Somkúti Gábornak (Fotó: Csudai Sándor)
Az okmányt átadó Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára azt mondta, az e-személyi igazolvány „sikertörténet, amely megnyitja a digitális ügyintézés kapuját”. Emlékeztetett arra, hogy az elektronikus igazolvány bevezetése illeszkedik a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programba – amelynek célja, hogy a közigazgatás olcsóbb és hatékonyabb legyen, csökkenjen a bürokrácia –, valamint a digitális nemzeti fejlesztési programba.

Ignácz István, az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) elnöke elmondta: az új okmányt először január 4-én lehetett igényelni. Öt munkanap alatt ezt 39 204 ügyfél tette meg, ebből 6900 esetben a kérelmezők érvényes igazolványt cseréltek le újra. Az új okmányok 94 százalékát chippel látták el, hetven százalékuk tartalmaz ujjlenyomatot és 19 százaléka elektronikus aláírást. Ignácz István tájékoztatása szerint az e-kártya chipje tovább bővíthető, a közigazgatási ügyintézéshez szükséges adatokkal. Mától pedig már használhatók az új személyi igazolványhoz kötött funkciók, mint például az okmányérvényességi szolgáltatás, az ügyfélkapunyitást lehetővé tevő szolgáltatás, a személyazonosság ellenőrzése rendőri intézkedés esetén, illetve a repülőtéri zsilipkapu használata határátlépés esetén.