Itt az új földtörténeti kor, az antropocén

Az emberi tevékenységek befolyása elérte a természetes hatások dimenzióját

Lázin Miklós András – 2016.01.12. 03:45 –

Régóta vizsgálják a szakértők, vajon az ember korszaka, vagyis az antropocén új földtörténeti kort képez-e bolygónk történetében.

Egy nemzetközi munkacsoport újabb bizonyítékokat talált arra, hogy az antropocén funkcionális és geológiai szempontból is különbözik a legutóbbi időszaktól, a holocéntól. A fogalmat az évezred elején Paul Crutzen Nobel-díjas kémikus alkotta meg, érvelése szerint az emberi tevékenységek befolyása elérte a természetes hatások dimenzióját. Azóta rendszeresen használják a fogalmat, hivatalosan azonban csak a Nemzetközi Rétegtani Bizottság (ICS) nevezhet el egy korszakot. Ez a hivatalos szerv 2009-ben speciális munkacsoportot bízott meg a javaslat megítélésével, amely most a Science tudományos szaklapban mutatta be eredményeit. Az, hogy hivatalosan is új korszakot hirdetnek-e ki, várhatóan a Nemzetközi Geológiai Kongresszuson derül ki augusztusban Fokvárosban – közölte Michael Wagreich, a Bécsi Egyetem kutatója, a munkacsoport tagja.

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy az emberi tevékenység olyan, mindenütt jelen lévő és hosszú távú nyomokat hagyott hátra, amelyek elegendőek egy új földtörténeti korszak meghirdetéséhez. A holocénhez, ehhez a tizenegyezer éven át stabil korhoz képest tapasztalt eltérések jelentősek. Arról, hogy pontosan mikortól számítható az új terminus, évek óta vitatkoznak. Egyes elméletek szerint a mezőgazdaság kezdeteihez, az ehhez kapcsolódó fakitermeléshez, illetve a korai bányászathoz köthető az antropocén kezdete, mások szerint az Amerika felfedezését követő évekhez, amikor megkezdődött az állat- és növényfajok globális szintű kicserélődése. Újabb csoportok a 19. század eleji ipari forradalmat tekintik az ember korszaka kezdetének. Wagreich és kollégái szerint a nukleáris korszakkal, illetve a 20. század közepén tapasztalt iparosodással és a lélekszám növekedésének felgyorsulásával kezdődött az emberek kora.