Párzási rituálé nyomait tárták fel külföldi régészek

MH-összeállítás – 2016.01.12. 03:42 –

Dinoszauruszok heves párzási rítusának nyomai lehetnek azok a talajban felfedezett hosszú kaparásnyomok, amelyeket az egyesült államokbeli Colorado állam négy helyszínén találtak kutatók.

Ez a viselkedés ma is megfigyelhető néhány madárnál, és a mostani felfedezés azt sugallja, hogy a két lábon járó, húsevő theropodák (szörnylábúak) csoportjába tartozó dinoszauruszok is éltek a gyakorlattal nagyjából százmillió évvel ezelőtt. A denveri Colorado Egyetem szakértője, Martin Lockley szerint az őshüllők, minden feltételezés szerint a hímek, kisebb-nagyobb csoportokba gyűltek és eszeveszett kapirgálásba kezdtek a karmos lábaikkal, hogy így csábítsák magukhoz a párzásra kész nőstényeket.

Felépítésüket tekintve a thero­podák olyanok voltak, mint a Tyrannosaurus rex, a hírhedt zsarnokgyík kisebb verziói. A kaparásnyomok mellett talált lábnyomok különböző testhosszokra utalnak – a legnagyobb példány nagyjából négy méter lehetett az orra hegyétől a farka végéig. A mélyedések hossza az 1,8 métert is eléri. Martin Lockley a Scientific Reports című folyóiratban számolt be az eredményekről.

A Maryland Egyetem őslényszakértője, Thomas Holtz Jr. szerint ésszerű feltételezésnek tűnik, hogy theropodáktól származnak a nyomok, ugyanakkor nem biztos, hogy azok párzási szertartáshoz köthetőek. A szakember szerint bármilyen tevékenységet is űztek a dinoszauruszok az érintett területeken, a nyomok alátámasztják azt a tényt, hogy az őshüllők életét sokkal több minden töltötte ki, mint a vadászat, a „zabálás” és a harc.