Startra készen áll a szlovákok miniműholdja

MH-összeállítás – 2016.01.12. 03:40 –

Májusban lövi fel az első szlovák műholdat a SpaceX amerikai magánvállalat egy Falcon-9 típusú hordozórakétával a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról.

A szlovák szakemberek által fejlesztett és épített, skCube nevű szerkezet magassága, szélessége és mélysége tíz centiméter, míg a súlya alig egy kilogramm. Fontos megjegyezni, a sikeres MaSat is ilyen paraméterekkel rendelkezett – oka ennek az, hogy az egy köbdeciméter, illetve annak egész számú többszörösei számítanak szabványnak a mikroszatelliták esetében. A műhold, amelyet január elején sikerrel teszteltek a fejlesztők, 450–720 kilométeres magasságban 90 percenként fogja megkerülni a Földet 28 ezer kilométeres óránkénti sebességgel.

A „kockát” fedélzeti számítógéppel, elektromos és kommuniká­ciós rendszerrel, érzékelőkkel és egy kisméterű kamerával is felszerelik. A zsolnai és a kassai egyetemen fejlesztett szerkezettel szeretnének kísérleti jelleggel a mély űrből és a Föld atmoszférájának felső rétegéből érkező nagyon hosszú rádióhullámokat befogni, emellett fényképfelvételt is készítenek az űrből Szlovákiáról. Négy éve kezdtünk el álmodni arról, miként válhat országunk tagjává annak az előkelő klubnak, amelynek nemzetei saját műholdat küldtek Föld körüli pályára. Ma egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk – mondta Jakub Kapus, a szlovák űrprojektekkel foglalkozó szervezet (SOSA) vezetője a gépezet bemutatóján. Szerinte az ilyen típusú, kisebb kísérletek elvégzésére alkalmas műholdak fejlesztése remek alkalmat ad a megfelelő szakértelem elsajátítására és tapasztalatok szerzésére.