Megint a kínaiak mozgatják a világot

Megerősítették a jüant, nagy meglepetésre elindult az újabb lavina az ázsiai tőzsdéken – nem rengett meg a magyar börze

Bódy Géza – 2016.01.12. 03:11 –

Egyre nagyobb aggodalom veszi körül a kínai gazdaságot. A jegybank tegnapi ismételt jüanerősítése is balul sült el, megnyugvás helyett felbolydulást hozott. Gigantikus gazdasági összeomlástól azért nem kell tartani, de nem árt óvatosnak lenni. A magyar börze viszont évek óta nem látott szintre erősödött.

Kinai-tozsdeNem kis fejtörést okoz a pénzpiacon a kínai központi bank „akciója” (Fotó: Reuters)
A kínai központi bank tegnap a második egymást követő kereskedési napon erősítette a helyi fizetőeszköz, a jüan dollárhoz viszonyított árfolyamát. Ám ezzel a lépéssel ahelyett, hogy megnyugtatta volna a piacokat, tovább erősítette a monetáris politikájának irányát övező kétségeket és aggodalmakat, mert a piac nem erre számított.

Az előzmény: a pekingi jegybank kilenc egymást követő kereskedési napon gyengítette a jüant, és múlt héten csütörtökön már 6,5646 jüan/dolláron állapította meg a hivatalos középárfolyamot, amivel meglepte az elemzőket. Ennek következményeként kitört a pánik a kínai tőzsdéken, ami magával rántotta a világ értékpapírpiacait és az olajárakat. A központi bank azonban meglepetést okozott azzal is, hogy hirtelen irányt váltott, így pénteken (6,5636 jüan/dollár) és hétfőn (6,5626 jüan/dollár) is erősítette a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított árfolyamát.

Elemzők arra számítottak, hogy hétfőn 6,5860 jüan/dolláros szint körül lesz a napi hivatalos középárfolyam. A piacokon balfogásként értékelt lépések fokozták azokat az aggodalmakat, hogy Kína elveszítheti az ellenőrzést a gazdaságpolitika felett, miközben a növekedés az utóbbi negyed évszázadot tekintve a legkisebbre lassulhatott.

Tavaly 4,7 százalékkal, idén pedig már 1,5 százalékkal csökkent a kínai fizetőeszköz értéke. Ez megriasztotta Kína több hagyományos kereskedelmi riválisát, amelyek attól tartanak, hogy a jüan leértékelése devizaháborúhoz vezet. A jüan árfolyamának ingadozása azonban csak egy eleme a kínai gazdaság miatti aggodalmaknak. Az év eleje óta közzétett adatok – a gyáripari és a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexek mellett a decemberi inflációs adatok – mind a gazdasági növekedés lassulására utalnak, és már előre szorong az egész világ amiatt, hogy nagy valószínűséggel a szerdán várható decemberi külkereskedelmi statisztika is a kínai import és export jelentős mértékű visszaeséséről tanúskodik majd.

Az elmúlt napok zuhanásait követően a nyugat-európai részvényindexek a múlt pénteki zárószintjeik közvetlen közelében tartózkodnak.

A magyar tőzsde viszont teljesen függetlenítette magát a nemzetközi eseményektől, és hétfő délelőtt ismét 24 050 pont fölé verekedte magát, amivel 2011 óta nem látott szintre ért.


Ezeknél az árfolyamoknál érdemes „beszállni”

- DAX – 9750 pont környékén van komolyabb bázis, ami akár megálljt is parancsolhat az esésnek. Azoknak, akik viszont szeretnének biztosabbra menni, a 9350 pontos szint környéke jelenthet jobb beszállót, innen ugyanis korábban már többször fordulni tudott a német tőzsde.

- Nikkei – Akik a borús összkép ellenére rövid felpattanásra játszva mégis vásárolnának, a 17 500 pontos támaszszint jelenthet jó beszállót. Azoknak, akik viszont még kivárnának és még erősebb támasz közeléből vásárolnának, a 16 600 pont környékén érdemesebb piacra lépniük.

- Shanghai Composite – A tavalyi mélypont, 2875 pont közelében érdemesebb vásárolni. Arra viszont figyelni kell, hogy technikailag messze ez a tőzsde néz ki a legrosszabbul, a 2875 pont alatt pedig csak a 2500 pontos szint nyújthat támaszt az esésben.


A válság óta nincs év, hogy bátran lehetne jósolni

2 perces interjú: Sarkadi-Szabó Kornél Shark Vision-ügyvezető

- Alaposan felbolydult a pénzpiac. Nehéz most prognózist állítani?

– Nem csak a kínai tőzsde miatt lett ambivalens az évkezdet. Soha nem volt 2008 óta olyan év, amikor bárki bátran több évre előre stabil külső környezetet tudott volna jósolni. Hozzá kell szokni, hogy új világrend van egy ideje: a bizonytalanság világrendje. Amíg korábban, 2008 előtt három-öt évre is lehetett üzleti tervekkel számolni, addig ez az időhorizont fél vagy egy évre zsugorodott, és az utóbbi másfél évben még tovább szűkült, ahogy ismét előtérbe kerültek a világgazdaság akut problémái: egy sor olyan tünet, amelyet 2012 és 2014 között nem láthattunk.

– Ez milyen folyamatnak köszön-hető?

– Még mindig a 2008-as válságnak, illetve annak folytatásának. Noha 2009-ben a feltörekvő országoknak volt még lehetőségük, mozgásterük hitelből gazdaságpolitikai, költségvetési programokra, mesterséges állami beavatkozásra. Kína vezérletével életet tudtak lehelni a gazdaságaikba, talpra állították a nyersanyagpiacokat is. Ezt meglovagolva a fejlett térségek nemzetközi vállalatai tovább tudták növelni feltörekvő piaci értékesítéseiket, valamint a jegybanki pénznyomdákkal és nullaszázalékos kamatokkal felszín felett tudták tartani a világgazdaságot. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a tartalékok és mesterséges intézkedések kimerülnek. Ennek a tüneteit látjuk sorban.

– Tehát leáldozóban a szerencse?

– Eddig Európa feltörekvő régiója, sőt a gazdasági térségek nagy része olyan környezettel szembesült, amikor egyszerre volt a jegybankok részéről pénznyomda, nullaszázalékos kamat, vagyis ultraolcsó finanszírozás. Egyszerre volt Kína részéről egy mesterségesen fenntartott növekedés és generált feltörekvő piaci kereslet, valamint egyszerre állt vissza az általános befektetői bizalom, amely egy sor szegmensben óriási túllövést hozott. Ez a szerencsés csillagzat van leáldozóban. A kérdés csak az, hogy egy jóval kevésbé rózsaszín vagy tisztán sötét korszak elé nézünk-e.