Továbbra is várják az államkincstárnál az észrevételeket

Rendeződtek a közalkalmazottak bérpanaszai

Bódy Géza – 2016.01.12. 03:03 –

Rendezte a Magyar Államkincstár a közalkalmazottak béreivel kapcsolatos panaszokat. Az esetleges problémákról továbbra is várják a bejelentéseket.

Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos korábban felmerült panaszokat, ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke tegnap az M1-en. Kifejtette: a kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címre érkező bejelentéseket haladéktalanul kivizsgálja az államkincstár. Mindezt arra reagálva közölte, hogy az Index szombaton azt írta, úgy tudják, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig sok olyan közalkalmazott van, aki harminc-ötven vagy akár százezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna.

Dancsó József közölte, hogy decemberben kilencvenkilenc ilyen esetről tudtak, januárban eddig négy problémás kifizetésről szereztek tudomást. Az elnök emlékeztetett, hogy a Magyar Államkincstár csaknem kilencszázezer, az állami szférában dolgozó munkavállalónak végzi a bérszámfejtését már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével új, az úgynevezett központosított illetmény-számfejtési rendszerre (kira) tértek át. Elmondta: az átállás során lehetségesek eltérések, ráadásul egy szokásjogot is megváltoztattak, a tárgyhavi számfejtés eredményeként a munkavállalók adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg illetményeiket. A változtatás által ugyanakkor az államnak nem kell megelőlegezni egy hétre a béreket, ami éves szinten kétmilliárd forintos megtakarítás a központi költségvetésnek.

Az idén húszéves államkincstár a jövőben az illetményszámfejtő és a számlavezető rendszerét, valamint az értékpapír-kereskedést is megújítja. A MÁK mintegy nyolcszázmilliárd forintos állampapír-állományt kezel, az állampapír népszerű megtakarítási forma, így az államkincstár célja, hogy minél több helyen jelen legyen az országban fizikailag, illetve a modern kor eszközei segítségével .