Szívmotor mentett életet

Új eljárást alkalmaztak az orvosok a kihűlt nőnél

MH-összeállítás – 2016.01.12. 02:28 –

Egy veszélyesen kihűlt nő életét mentették meg a mentők és a Honvédkórház munkatársai, az országban elsőként szívsebészeti műtétek során alkalmazott szívmotor segítségével.

Január 4-én délelőtt a pilisvörösvári rohamkocsi személyzete egy eszméletlen, kritikus állapotú nőbeteget talált egy szántóföld közepén. Aznap mínusz 10-15 fok volt, a nő teste extrém mértékben lehűlt. Az első ellátás közben leállt a beteg vérkeringése, újraélesztést kellett kezdeni.

A folyamatos melegítés közben történő szállításhoz közben megérkezett a központi rohamkocsi is, amiben a Lucas készülékükkel szünet nélküli mellkaskompressziókat tudtak biztosítani egészen a Honvédkórházig, ahol az országban elsőként, szívsebészeti műtétek során alkalmazott szívmotor segítségével mentették meg az életét.

A szívmotor nem csupán a vér továbbítására, hanem annak felmelegítésére is képes. Ez nagymértékben felgyorsította a beteg testhőmérsékletének normalizálását, így hozzájárult a 20 Celsius-fokra kihűlt hölgy életének megmentéséhez. A kezelésnek köszönhetően az újraélesztés harmadik órájában a beteg spontán keringése visszatért, és ápolását az intenzív osztályon folytathatták.

A kórházi másnapján a beteget felébresztették, a kezeléseknek köszönhetően jó állapotban van.