Újabb csoportos támadások Kölnben

A szilveszter éjszakai zaklatások elkövetői szinte mind külföldiek

MH/MTI – 2016.01.11. 07:03 –

Ismeretlenek csoportosan külföldiekre, pakisztáni és szíriai állampolgárokra támadtak vasárnap este a németországi Kölnben, a város pályaudvarának a környékén. Közben Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere közölte: a szilveszter éjszakai kölni támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldiek. Svédországban is előfordult fiatal lányok csoportos szexuális zaklatása, de a rendőrség elhallgatta az ügyet, és emiatt hétfőn vizsgálat indult - jelentették be az illetékes hatóságok Stockholmban.

Köln 20160109

Ralf Jäger hozzátette: voltak köztük olyanok is, akik az elmúlt egy évben érkeztek az országba. A belügyminiszter a tanúvallomásokra és a rendőrségi jelentésekre alapozta kijelentését. „Úgy tűnik a bűncselekményekért szinte kizárólag olyan személyek felelősek, akik migrációs háttérrel rendelkeznek” - mondta Ralf Jäger, hozzátéve: Észak-Afrikából és az arab világból érkezettekről van szó, és menedékkérők is vannak a gyanúsítottak között. „A kábítószer- és alkoholfogyasztás után jött az erőszak, amely annak kiélésében csúcsosodott ki, hogy szexuálisan is bármit megtehetnek” - magyarázta a miniszter.

Norbert Wagner, a kölni rendőrség bűnügyi osztályának vezetője kijelentett, hogy hétfőtől kezdődően megerősítették a rendőri jelenlétet a városban, különös tekintettel a kölni dóm közelére.

„Súlyos hibákat vétett a rendőrség”

Jäger szerint a rendőrség súlyos hibákat követett el. A politikus bírálta a rendőrséget, amiért a kölni főpályaudvarnál szolgálatot teljesítők nem kértek erősítést, valamint annak módját is, ahogyan a hatóság a történtekről a közvéleményt tájékoztatta. „Az a kép, melyet a rendőrség szilveszter éjjel magáról mutatott, elfogadhatatlan” - szögezte le Ralf Jäger, világossá téve: az általa irányított minisztérium nem adott olyan utasítást, hogy ne hozzák nyilvánosságra a feltételezett elkövetők származását.

„A gyűlölet új dimenziója”

Aiman Mazyek, a Muszlimok Központi Tanácsának elnöke a Kölner Stadt-Anzeiger című helyi lapnak arról beszélt, hogy a történtek óta a város muszlim közössége „a gyűlölet új dimenziójával” kénytelen szembesülni. Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Más városokban is történtek hasonló támadások. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be.

Újabb támadások a városban, ezúttal külföldiek az áldozatok

A rendőrség közlése szerint egy húsz fős csoport, az interneten szerveződő rockerek és huligánok,  hat pakisztánit támadtak  meg, közülük kettőt sérülésekkel kórházba szállítottak.  Nem sokkal később öt személy megtámadott egy harminckilenc éves szíriait, aki könnyebben megsérült.   A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával nyomozást indított, egyebek között annak tisztázása miatt is, hogy a kilengések elkövetőit idegenellenesség vezérelte-e.   A rendőrök négy személyt előállítottak, majd elengedték őket. Egyelőre nem tudni, hogy ők a támadók közé tartoztak-e.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek nőket vettek körbe, szexuálisan zaklatták és kirabolták őket. Más városokban is történtek hasonló támadások. A szemtanúk szerint többségük arab vagy észak-afrikai kinézetű volt. Január első napjaiban több mint száz nő jelentkezett, és tett feljelentést a hatóságoknál. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról. Kettőt meg is erőszakoltak.

 Svédországban is voltak a nyáron hasonló incidensek
 
 Svédországban is előfordult fiatal lányok csoportos szexuális zaklatása, de a rendőrség elhallgatta az ügyet, és emiatt hétfőn vizsgálat indult . Az eset a tavaly augusztusi "We are Sthlm" zenei fesztiválon történt, de már 2014-ben is voltak ilyen tapasztalatok. A dologról a Dagens Nyheter, a legnagyobb svéd napilap szerzett tudomást belső használatra szánt rendőrségi jelentésekből, és a hétfői számában nyilvánosságra hozta ezeket. Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy hangos felzúdulást keltett, hogy a németországi Köln rendőrsége lassan tette közzé, mekkora mértéket öltöttek a szilveszter éjszaka a városban nőket ért szexuális támadások.
 
A svéd média kiderítette, hogy mintegy 50 gyanúsított hajtott végre szervezett támadásokat a szórakozó tizenéves, vagy még fiatalabb lányok ellen. A támadások általában kimerültek "dörgölőzésben és fogdosásban".   A rendőrség a fesztivál öt napja alatt több száz különféle rendbontót zárt ki a szórakozók közül, és tizenöt esetben feljelentés is született, de a lap szerint a vádemelés végül elmaradt. Az elkövetők többségükben bevándorló fiatalok voltak.

Újabb csoportos támadások KölnbenEzúttal külföldiek az áldozatok - Ismeretlenek csoportosan külföldiekre, pakisztáni é...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. január 10.