Putyin balgaságnak tartja az Oroszország elleni szankciókat

Az orosz elnök jogosnak tartja a Krím bekebelezését

MH/MTI – 2016.01.11. 07:00 –

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban bírálta az Európai Uniót, a NATO-t és az Egyesült Államokat Oroszországgal szembeni ellenséges érzületükért, s jogosnak nevezte az Ukrajnától elragadt Krím bekebelezését.

Putyin 20151125

Az orosz elnök szerint geopolitikai számítás húzódik meg a kelet-ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen hozott szankciók mögött. "A nyugati szankcióknak a célja nem Ukrajna megsegítése, hanem Oroszország geopolitikai visszaszorítása" - hangoztatta Putyin a Bild német lap hétfői számának Szocsiban adott interjújában.
A büntetőintézkedések ostobák és mindkét félnek kárt okoznak. Oroszországnak gondot okoznak, hogy pénzt szerezzen a nemzetközi pénzpiacon - jegyezte meg. "Nagyobb károkat okoz azonban az energiaárak esése" - tette hozzá.
Az orosz elnök jelezte, hogy nem vesz részt a februári müncheni biztonságpolitikai konferencián. Putyin ugyanakkor szorosabb nemzetközi együttműködést szorgalmazott a terrorizmus elleni harcban.
Megismételte a 2007-ben Münchenben felhozott vádakat, hogy a NATO a keleti bővítéssel megsértette a korábbi egyezségeket." A NATO és az Egyesült Államok teljessé akarja tenni a győzelmét a Szovjetunió felett" - mondta. Putyin szerint nem fogadható el az az érv, hogy Lengyelország és a többi ország a NATO tagja akart lenni. A nyugati szövetségnek nem lett volna szabad befogadnia ezeket az országokat - húzta alá.
Az Európai Unió és az Egyesült Államok a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatás miatt rendelt el szankciókat Oroszország ellen. Putyin az orosz eljárás kritikájára válaszul leszögezte: "a Krím újraegyesítése Oroszországgal igazságos volt".

Putyin az interjúban elismerően szólt Angela Merkel német kancellárról. "Bízom benne, ő egy nagyon egyenes ember" - hangsúlyozta. Az orosz elnök szerint Merkel ugyan "bizonyos kényszerek és korlátok közé szorítva, de becsülettel dolgozik a válságok elsimításán, Délkelet-Ukrajnában is". "Szakmai viszonyban vagyunk, tavaly hétszer találkoztam vele, és legalább 20-szor beszéltünk telefonon" - mondta Putyin. Az orosz elnök sajnálatát fejezte ki azért, hogy a Merkellel 2007-ben Szocsiban tartott találkozójára magával vitte kutyáját is. Mint mondta, nem volt tudomása arról, hogy a kancellár fél a kutyáktól, és csak örömet akart neki szerezni. "Amikor megtudtam, hogy nem szereti a kutyákat, természetesen bocsánatot kértem" - tette hozzá.