Újabb részletek a kedvezményről

Szabályok használt és új lakásokra, bővítésre, régi vagy friss kérelmekre

Bódy Géza – 2016.01.11. 03:02 –

Napról napra újabb részletek derülnek ki a családok új otthonteremtési kedvezményéről. A szabályozás meglehetősen szerteágazó.

új lakás 20160111Még több új lakás megépítésében bízik a kormány (Fotó: Hegedüs Róbert)

Folyamatosan újabb részletek derülnek ki a családi otthonteremtési kedvezményről (csok). Az azonban ismert, hogy aki legalább három gyermeket vállal, az új lakásba költözéssel tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphat. Emellé akár plusz tízmillió forint összegű, 25 évig kamattámogatott, legfeljebb háromszázalékos fix kamatozású hitelt is igényelhet, ha akar.
A használt lakások vásárlására vagy bővítésére igényelhető csok esetében több eddigi korlátozás is érvényben marad. Így például négyzetméteráruk nem mehet 350 ezer forint fölé, és földrajzi területtől függően nem lehet értékesebb a lakás 16–35 millió forintnál. Új lakásoknál viszont nincsenek ilyen korlátok.
A korábban befogadott csok-kérelmeket a január elseje előtt hatályos jogszabály alapján bírálják el. Ha valaki az új csok-ot szeretné igényelni, ahhoz vissza kell mondania a meglévőt, és az újat igényelnie: ez új kérelmet, új bírálatot, új szerződést jelent. Ám ha már folyósítottak részösszeget, akkor ez sem járható út, marad a régi támogatás.

Az is fontos kérdés, hogy mekkora támogatás vehető igénybe, ha új, nem tervezett gyermek születik a csok igénybevétele után. Az egyik szabály szerint a később született gyermekek után gyermekenként négyszázezer forint vehető igénybe, a másik szabály szerint viszont akkora összeg vehető fel, hogy a már felvett csok/szocpol összegét ki kell vonni a támogatási összegből.

Alapesetben a később született gyermek után a meglévő kölcsöntartozás csökkentésére utólagosan igényelhető támogatás, négyszázezer forint mértékben. Kivétel ezalól, ha az új, tízmillió forintos csok-ot igényeltek: ekkor utólagos támogatás nem kérhető. Bővítés esetén pedig az a korlát, hogy az utólagos támogatás összegével sem haladhatja meg a támogatás teljes összege a számlákkal igazolt költségvetés ötven százalékát.

Ami az elvált szülőket illeti: lényeges kérdés, ha külön élő szülők gyermeke ötven százalékban az édesapjánál, másik ötvenben az édesanyjánál tartózkodik, akkor melyik szülő igényelheti a gyermek után a csok-ot. Ebben az esetben a szabályozás szerint az a szülő igényelhet a gyermek után, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte, és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Ha közös nevelésbe helyezte a bíróság, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha ez sem működik, akkor a szülők közös megállapodása alapján csak egyikük.

Ami pedig a lakáseladást és az árkülönbözetet illeti: a szabályozás szerint a régi lakás eladása és egy másik megvétele esetén a régi lakás eladási árát egy az egyben az új megvételére kell fordítani és a két ár különbözete erejéig vehető csak igénybe a kedvezmény. Az is kiderült, hogy az ajándékozásra vonatkozóan ugyanakkor nincs jogszabályi szankció.


Szembetűnően változhat majd a város- és utcakép is
Fókuszban az építési engedély

Még nem tud konkrét tapasztalatokról beszámolni a lapunk által megkérdezett önkormányzati építésügyi szakértő. A neve elhallgatását kérő szakember azt monda, a legtöbb félreértés a „lehet” és a „kötelező” tervek és iratok összekeveredéséből származhat majd. Az épületbelső és épületkülső kialakításának szabadsága az egyik legfontosabb kérdés lesz: itt jön ugyanis be az áfacsökkentés is, hiszen 27-ről öt százalékra mérséklődött az új építésű ingatlanok áfája a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások és 300 négyzetméteres házak esetében.

„A városkép, utcakép eklektikus lehet, hiszen számos esetben nem kell majd építési engedélyt kérni. Ki tudja, hogyan néz majd ki egy új utca, ha nem lesznek egységesek a házak és az egyéb épületek”. Arra a kérdésre, kell-e például építési engedélyt kérni, ha egy garázsból lakószoba lesz, azt felelte: funkcióváltásra régen sem és ezentúl sem kell. Bejelenteni ugyan nem árt, de nem kötelező. Szintén kényes kérdés lehet, mi lesz akkor, ha az új szabályok szerint valaki üdülőből lakóházat akar építeni. Ha az új feltételek szerint épül lakóház, akkor nem minden esetben kell az engedély. Ám a városkép, üdülőkörzet képe, a tájkép jelentősen megváltozhat, és valószínűleg nem az előnyére. Kimondottan fontos változás az is, hogy az építtetőnek, a kérelmezőnek nem kötelessége az alaprajzok, a metszetek, az energetikai számítás, a statikai munkarész, a geodézia elektronikus feltöltése.

Az új rendelet csak annyit ír elő, ha változik a műszaki tartalom, akkor előzőleg módosított bejelentési dokumentációt kell benyújtani. Nem olvasható ki a rendeletből, hogy milyen mélységű eltérés indokolja új bejelentési dokumentáció benyújtását.


Tetőtér beépítését is támogatja a rendelet

Speciális eset a tetőtér-beépítés. A csok erre akkor igényelhető, ha a tetőszerkezetet nem bontják el. Így ez a lakás hasznos alapterületének legalább egy teljes lakószobával (amely legalább 12,01 négyzetméter) történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. A bővítési munkálatok a kérelem benyújtásának időpontját követően kezdődhetnek el, és a bővíteni kívánt lakás legalább komfortos vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá válik. Továbbá a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a csok-ra jogosult. Fontos: bár a tetőtér-beépítés a tízmilliós csok esetében új lakásnak számít, a Pénzcentrum rávilágított: ahhoz nem jár például a 10+10 milliós új csok, ha például egy család a három gyereknek a tetőtérben hozna létre új hálószobákat, új lakóegységnek kell ugyanis keletkeznie.


Igénylési útmutató

Sokan nem tudják, mikor igényelhető és mikor nem a csok. Nem igényelhető: új emeleti teraszra vagy a lakhatóságot biztosító tetőcserére, az új lakóegység fűthetőségét biztosító kazáncserére. Igényelhető viszont új lakóház építésére ugyanazon a telken, amelyen másik épületre már vettek igénybe csok-ot. Ám csak abban az esetben, hogyha a három- vagy többgyermekesek tízmilliós támogatását igénylik.