Bővülő német nemzetiségi oktatás

Nyolcmilliárd forinttal támogatja a kormány a magyarországi kisebbségeket

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.11. 02:42 –

Tovább tudott építkezni a magyarországi németség kulturális autonómia tekintetében – értékelte a hét végén a tavalyi évet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) elnöke.
Heinek Ottó a távirati irodának arról számolt be, hogy 2015-ben készült el az önkormányzat 2020-ig tartó középtávú stratégiája, amely „munkájuk iránytűje lesz”. A terv főként az oktatás, a kultúra, az ifjúsági és médiaügyek, valamint a külkapcsolatok és a politika területeit öleli fel. Az elnök ennek kapcsán kiemelte, tavaly bővült a német nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működő oktatásiintézmény-hálózat is.

Jelezte, hogy január 19-én Budaör­sön megemlékezést tartanak a mintegy kétszázezer magyarországi német hetven évvel ezelőtti elhurcolására emlékezve, az évforduló így „alkalmat kínál a korrekt emlékezetkultúra építésére” is. Heinek Ottó az idei tervek között említette a szekszárdi Magyarországi Német Színház felújítását, amelynek munkálatait kétszázmillió forinttal támogatja a kormány. Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár rámutatott, a nemzetiségek nyolcmilliárd forintot kapnak az idén a központi költségvetésből.