„A közös valutába belebukhat Európa”

Megbélyegzik a szuverenitásukért kiálló tagállamokat Gianni Bulgari szerint

Őry Mariann – 2016.01.11. 02:36 –

A luxussal azonos a világhírű ékszertervező cég, a Bulgari. Az olasz dinasztia tagját, Gianni Bulgarit – aki a családi vállalkozás után vezette a Fila sportruházati céget, majd megalapította az Enigma óragyártó vállalatot – Európa jövőjéről vallott nézeteiről kérdeztük, amikor nemrég Budapesten járt.

Gianni Bulgari 20160111Gianni Bulgari: El kell ismerni, hogy a közös valuta zsákutca (Fotó: Varga Imre)

– Hisz az egységes Európában?

– A háború után érthető volt az egységes Európa ötlete, hiszen meg akarták szüntetni az ellenségeskedést, megakadályozni a kontinens széttöredezését. Az elképzelés azonban egyre inkább utópisztikusnak bizonyult, hiszen igazán senki sem akart egy egységes Európához tartozni, az összefogást szerintem az újraegyesülő Németország megerősödésétől való félelem vezette.

– Azaz nem a közös identitás áll az unió mögött?

– Senki sem akar „európai állampolgár” lenni, mindenki elsősorban egy nemzethez tartozik. Márpedig Európa nem egy nemzetállam, mint az Egyesült Államok, ezért teljesen hibás is vele összehasonlítani az európai integrációt. Az amerikaiak nacionalisták, ez nagyon erősen összeköti őket és át is hidalja az esetleges belső ellentéteket. Nem lehet az európaiakhoz hasonlítani az Egyesült Államokat, de még Latin-Amerikát sem, hiszen bennük is jóval több a közös vonás. Európa ezzel szemben csodálatosan változatos, harmonizálni kell az egyes nemzeteket a békés együttéléshez, de egy nemzetet akkor sem tudunk belőlük faragni.

– Közös valutánk ennek ellenére már van.

– Ez óriási hiba, komoly veszélyt jelent, amit figyelmen kívül hagyunk. A közös pénz létrehozásával azt feltételezték, hogy azt idővel politikai egységesítés is követi majd, de ez ellenállásba ütközik. Nem lehet egy valutára nemzetet építeni, éppen fordítva kellene lennie. Magának a közös valutának a túlélését védjük, de ez oda vezethet, hogy mind a valuta, mind Európa belebukik. Tragikus hibát védünk.

– Hogyan bukhat bele Európa?

– Eljuthatunk odáig, hogy megismétlődik a 19. század, amikor az európai nemzetek a függetlenségükért, szuverenitásukért harcoltak. Meg kell hozni egy közös, bátor döntést, el kell ismerni, hogy a közös valuta zsákutca. Közös politikai akarat kell, mielőtt túl késő lenne. Hiba volt azt hinni, hogy a közös valuta majd idővel közös nemzetet teremt, hogy idővel létrejönnek a közös pénz működéséhez szükséges feltételek – ezt be kellene ismernünk. Túl nagyok a különbségek Európában. Sok forgatókönyv van arra nézve, hogy visszatérnek-e a tagállamok a nemzeti valutához, vagy csak egyes országokban lesz euró, vagy többféle euró lesz, a lényeg az, hogy fel kell ismerni, így nem mehet tovább.

– A mélyülő integrációval szembeni ellenállás egyes tagállamok részéről már a függetlenségéért folytatott harc része?

– Szemben az Egyesült Államokkal, amelyet összetart a nacionalizmus, Európa nem egységes nemzet, így nincs benne ilyen összekötő erő, az egyes nemzetek nacionalizmusát pedig elutasítja az unió. Valahányszor egy tagállam szembemegy az egységesítési törekvésekkel és elutasítja a mélyebb integrációt, retrográdnak, nacionalistának vagy egyenesen fasisztának nevezik. Ezt mondták Magyarországra, és úgy látszik, ez történik Lengyelországgal is.

– Hogyan látja Magyarország szerepét az európai politika alakításában?

– Orbán Viktor miniszterelnök bátor politikus, akinek van mersze azt tenni, amit kell, akkor is, ha ezért támadások érik.