Merkel szigorít menekültpolitikáján

Gerd Müller: Az internet korában mindenki tud a jólétünkről, az idén sokkal többen jönnek, nyolc-tíz millió ember még úton van

Tóth Loretta – 2016.01.11. 02:33 –

A Kölnben szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett, valószínűleg előre megszervezett tömeges támadásokra válaszul Angela Merkel német kancellár és a kormányzó CDU mihamarabb változtatna a jelenlegi menekültügyi szabályozáson a hasonló erőszakos cselekmények megelőzése érdekében.

Pegida demonstráció 20160111A Pegida mozgalom kölni demonstrációján vízágyút kellett bevetni az erőszakos tüntetőkkel szemben (Reuters - Wolfgang Rattay)

A német „polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében” a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetése szombati tanácskozásán elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő. „A szilveszterkor történtek visszataszító bűncselekmények, amelyek határozott válaszokat követelnek” – fogalmazott Angela Merkel kancellár az ülés után nyilatkozva. Közölte: reméli, hogy a változtatásokról gyorsan meg tudnak egyezni a koalíciós partner szociáldemokratákkal, és „hamarosan világossá válik, hogy milyen törvénymódosításokat tudunk meghozni”.

Meghaladta az ötszázat a kölni rendőrkapitányságra beérkezett feljelentések száma a szilveszter éjszakáján történtek miatt, ezek negyven százaléka szexuális visszaélésekről szól. A kölni rendőrség több mint száz nyomozót állított rá az ügyek kivizsgálására, jelenleg 19 személyt kezelnek gyanúsítottként. A gyanúsítottak „elsősorban észak-afrikai országokból származnak”, „többségük menedékkérő, vagy illegálisan tartózkodik Németországban”.

A délutáni órákban a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom tartott demonstrációt Kölnben, amelyet a hatóságok végül erőszakos cselekmények miatt feloszlattak. A tömegből többen üvegekkel és petárdákkal dobálták meg az eseményt biztosító rendőröket, erre a hatóságok – figyelmeztetések után – vízágyúkat vetettek be a tüntetőkkel szemben. Az összetűzésekben egy újságíró megsérült.

Heiko Maas német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter (SPD) szerint a szilveszteri támadások egyértelműen előre megtervezett és megszervezett esetek voltak. „Ha ekkora horda gyűlik össze bűncselekmények elkövetésére, akkor az valamilyen tervezett formában történhet. Senki se mondja nekem, hogy ez nem volt megszervezve és előkészítve” – fogalmazott a tárcavezető a Bild am Sonntag című lapnak adott vasárnapi interjúban. Maas szerint sürgősen ki kell deríteni, „hogyan fajulhatott eddig a helyzet”. „Felmerült a gyanú, hogy kiválasztottak egy dátumot, amikor kellően sok ember gyűlik össze. Ebben az esetben ez merőben más megvilágításba kerülne” – mondta az igazságügyi miniszter.

Akik végrehajtották ezeket a támadásokat, azok bűnözők, és bűnözőkként kell velük bánni – fűzte hozzá. A miniszter azzal vádolta az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten kívüli pártot és a Pegida mozgalmat, hogy saját céljai elérésére használja a kölni eseményeket.

Gerd Müller, a német kormány nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős minisztere a Bild am Sonntag című német lapnak elmondta: újabb, a mostaninál is nagyobb, Németországba, illetve Európába irányuló menekültáradatra kell számítani a jövőben. „Hozzánk csak a tíz százaléka érkezett meg azoknak az embereknek, akik kénytelenek voltak elmenekülni Szíriából és Irakból” – mondta Müller (CSU), és hozzátette, hogy 8–10 millió ember még úton van. „Az internet és mobiltelefonok korában mindenki tud a mi jólétünkről és életvitelünkről. Ezért közvetlenül a helyszínen kell befektetnünk az oktatás fejlesztésébe és új lehetőségek megteremtésébe” – mondta Müller a menekültválság súlyosbodására figyelmeztetve. „A fejlődő országokra támaszkodva értünk el jólétet. Ez többé nem fog így működni. Ezek a feszültségek felszínre fognak törni. Ezért teljesen mindegy lesz már, hogy itt mihez ragaszkodunk. Ezek az emberek nem fogják megkérdezni, hogy jöhetnek-e” – mondta a miniszter.


Donald Trump: A migránsok a felelősek!

Az elnöki ambíciókat dédelgető republikánus Donald Trump egyik kampányrendezvényén – utalva a szilveszteri erőszak miatti kölni tüntetésre – elmondta: „a németek az utcákon lázadoznak”, s úgy fogalmazott, hogy a tömeges támadások összefüggésbe hozhatók a radikális iszlám terrorizmussal és azzal, hogy „Németországba az elmúlt időszakban migránsok milliói érkeztek”. „Szegény Németország! Most meg lázadoznak Köln utcáin. Lázadoznak! Hihetetlen, ami történt, a bűncselekmények, a nemi erőszak, lehetetlen még belegondolni is, hogy mi történik Németországban! Itt van egy ország, amelynek korábban nem voltak ilyen gondjai, nem is ismerte ezeket a problémákat!” – fejtegette a milliárdos üzletember, aki pillanatnyilag a republikánusok legnépszerűbb jelöltje. (MH)


Röviden
Visszaállítaná a kötelező katonai sorozást a svéd külügyminiszter

- A kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása kedvező változást hozna az európai migránsválság kezelésében – jelentette ki vasárnap a svéd külügyminiszter. „Én azok közé tartozom, akik támogatják a sorozás modernizált és a nemek között egyenlőséget tevő, civil és katonai elemeket is tartalmazó változatát” - mondta Margot Wallström. „Milyen hasznos lett volna, ha tavaly ősszel lettek volna polgári tartalékosaink, és behívhattuk volna őket, hogy támogassák a menekültügyi hivatal munkáját” – hangsúlyozta.

- A párizsi rendőrkapitányságnál múlt csütörtökön lelőtt késelő egy nyugat-németországi menekültszálláson élt, ahol a rendőrség házkutatást tartott szombaton – közölték a német hatóságok. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter nyilatkozata szerint az elkövetőnek nem volt tettestársa.

- Emléktáblát avatott vasárnap Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a tavalyi franciaországi terrortámadásokban megölt 149 ember tiszteletére a párizsi République téren.

- Az ellenzékben lévő Északi Liga pártja tüntetést hirdetett meg vasárnapra az olaszországi Vignola városában, miután ott élő muszlimok olasz fiatalokat fenyegettek meg fegyverrel. Az Északi Liga fáklyás felvonulást hirdetett, amellyel az érintett muzulmánok azonnali kiutasítását követeli Olaszországból. Az Emilia-Romagna tartomány huszonötezer lakosú városában tartózkodási engedéllyel élő huszonéves muzulmán férfiak öt olasz fiatalkorút fenyegettek meg az utóbbi napokban. Négy marokkói bevándorlóról van szó.

- Az olasz kormány a korábbi tervekkel ellentétben mégsem törli el az illegális bevándorlást bűncselekménynek minősítő törvényt, Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint ugyanis a jelenlegi migrációs helyzetben ezt az olasz közvélemény nemtetszéssel fogadná. Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) elnöke vasárnap úgy fogalmazott egy interjúban, hogy az illegális bevándorlás büntetésének eltörlése „most nem alkalmas”. Szerinte a törvény eltörlésével a kormánypárt szavazatokat veszíthetne.