„Szükség van új európai védvonalra”

Orbán Viktor: Csak alapszerződés-módosítással orvosolható a brüsszelizmus

Pindroch Tamás – 2016.01.09. 01:14 –

Adócsökkentés, otthonteremtés és a családok megerősítése – ezek az Orbán Viktor miniszterelnök által kijelölt idei kormányzati célok. A kormányfő tegnapi rádióinterjújában beszélt arról is, hogy Görögországnál kell új európai védelmi vonalat kiépíteni.

Orbán 20160109A liberalizmus szembefordult a szabadsággal – mondta Orbán (Fotó: MTI - Bruzák Noémi)

A kormány elmúlt évekbeli lépéseinek köszönhetően a családok számára van egy biztos alap, amelyről kiindulva mindenki a jövőjét tervezheti. Amit már egyszer megcsináltunk, az mind meg is maradt – értékelt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta, a kabinet nem politikai kampányokat folytatott, hanem megindított olyan programokat – a közfoglalkoztatást, az adócsökkentést, a munkahelyteremtést, a családtámogatás rendszerét – , amelyek beépültek a magyarok mindennapjaiba. Az idén a folytatódó adócsökkentés, a reálszinten ötszázalékos minimálbéremelés – amelyre 2002 óta nem volt példa – és az otthonteremtési támogatás biztosítja az előrelépést. Mint mondta, a rezsicsökkentéshez hasonló nemzeti ügy az otthonteremtési program, s ennek keretében a közfoglalkoztatottak irányába is lépni kíván a kormány. A családok különbözősége, anyagi lehetőségei miatt a támogatásokat hitellel kell kombinálni, ezekhez az igénybevevőknek feltételeknek kell megfelelniük.

„Vannak az egyes emberek és az ország életében is nehezen érthető dolgok” – mondta a Hosszú Katinka és az úszószövetség között kialakult vitáról. Kiss László lemondott szövetségi kapitányt úszósportunk legkiválóbb szereplőjeként minősítette, Hosszú Katinkában is kiváló embert ismert meg. Felajánlotta a kormány „jószolgálati képességeit”, közvetítői szerepét, „csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormány segíteni tud”. Számára sem derült ki eddig, mi is a probléma.

Beszélt arról is, szerinte barátságtalan, sőt ellenséges lépés, hogy az FHB Bank tőkeemelése során a bank nem fogadta el, hogy a kormány fenn kívánja tartani a meglévő állami tulajdonrészt.

A miniszterelnök szerint Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni. Az év döntő kérdésének nevezte azt, hogy rájönnek-e Európában, nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást. Úgy véli, Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez. Nem bízik abban, hogy az ügyben önmagában elégséges lenne a törökökkel kötött megállapodás. Bírálta a csak alapszerződés-módosítással orvosolható „brüsszelizmust”, mondván, ez lopakodó hatáskörelvonást jelent a nemzetállamoktól, illetve a kockázatokat mindenki láthatja a migráció ügyében.

David Cameron brit miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán megerősítette, hazánk osztja a britek véleményét az unió megújításának szükségességéről, hogy az erős nemzetek szövetségére van szükség a közösségben, illetve abban is, hogy a nemzeti parlamenteket meg kell erősíteni. Találkoznak az álláspontok a kettős mérce elutasításában és abban is, hogy a brit szociális ellátásokkal való visszaéléseket meg kell akadályozni. Viszont nem fogadható el semmilyen diszkrimináció, a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyarok becsületesen dolgoznak, és a befizetéseik a brit költségvetésbe meghaladják az onnan kapott szolgáltatásokat.

Magyarország nem fog támogatni Lengyelország elleni szankciókat, így az uniónak ezen nem is kell törnie a fejét, hiszen ahhoz teljes egyetértés kellene – mondta annak kapcsán, hogy a minap találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével. Hamarosan hazánkba látogat Beata Szydlo, az új lengyel kormányfő.

A kölni eseményekről úgy fogalmazott, a liberalizmus szembefordult a szabadsággal, a zaklatásról szóló híreket el akarták hallgatni. Akik hazánkat is ki akarják oktatni a szólásszabadságból, akik szerint a bevándorlók érkezése jó, azok a liberalizmus nevében elfojtják a migránsokhoz kapcsolódó negatív információkat. Úgy véli, ma Közép-Európában szélesebb és színesebb a sajtószabadság, mint számos nyugat-európai államban.