Ne mondjuk: bevándorló”

Fontos a politikai korrektség a svéd köztévénél

Őry Mariann – 2016.01.09. 01:06 –

A svéd közszolgálati televízió (Sveriges Television – SVT) belső használatra készült útmutatását jelentette meg angolul a napokban a RightOn.net portál.
A dokumentum elsősorban arra vonatkozóan igazítja el a csatorna munkatársait, hogy hogyan beszéljenek a bevándorlókról, a bevándorlók lakta negyedekről, és miként írják körül a külföldiek külsejét. Az írás szerint az SVT célja, hogy befogadóan fejezze ki magát, és senkit se írjon le offenzív módon. A hírekkel foglalkozó munkatársaknak mindig mérlegelniük kell, hogy a szóban forgó személyek származása releváns-e a történtek szempontjából.

Kerülni kell a bevándorló szó használatát, és a zömmel külföldiek lakta környékekről sem célszerű a lakosság jellemzésével beszélni, inkább olyan körülményeket kell kiemelni – ha muszáj –, mint hogy az adott helyen magas a munkanélküliség, vagy alacsony a választási részvétel. Az SVT alapelve, hogy mindenki, aki svéd állampolgár, azt svédnek nevezik, ennél fogva az Iszlám Állam soraiban harcoló svéd állampolgárokat is svédeknek nevezik, és csak nagyon indokolt esetben térnek ki a valódi származásukra. A dokumentum leírja, az SVT szükségesnek ítélte, hogy bemutassa a tavaly augusztusban egy svédországi IKEA áruházban két véletlenszerűen kiválasztott embert halálra késelő eritreai bevándorló helyzetét. A tettes menedékkérelmét aznap utasították el, a csatorna szerint azért kellett ezt megemlíteni, mert magyarázatot adhatott a gyilkosságokra.

Az SVT szerint minden ember külsejét úgy kell leírni, ahogyan ő azt akarja, ha nincs lehetőség arra, hogy megkérdezzék, akkor a külsejéhez passzoló kifejezéseket kell keresni: fehér, világos bőrű, kelet-ázsiai külsejű, sötét bőrű, fekete. Az utóbbi két kifejezést illetően a dokumentum megjegyzi, hogy legyenek óvatosak, és mindenképpen kerüljék a színes, afrikai származású, más bőrszínű kifejezéseket. Kitértek arra is, hogy amikor tavaly októberben egy trollhattani iskolában Anton Lundin Pettersson megölt két nem fehér tanárt, a híradásban úgy fogalmaztak, hogy azért választotta őket, mert nem voltak teljesen svédek, de inkább azt kellett volna mondani, hogy a gyilkos olyan áldozatokat választott, akiket nem tartott svédnek.