Nagy ívű fejlesztés lesz a Kopaszi-gáton

Garancsi István szerint az ingatlanpiaci boom már nem a hiteleken alapul

Horváth Éva – 2016.01.09. 01:04 –

Lakóépületeket, irodaövezetet, valamint zöld területeket és az aktív kikapcsolódáshoz, a testedzéshez alkalmas környezetet alakít ki a Kopaszi-gáton az ingatlanrész új gazdája. A Videoton FC tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségi körébe tartozó Market-csoport a beruházásról néhány hónapon belül közöl majd részleteket.

Kopaszi-gát 20160109A nagyméretű fővárosi ingatlan egy része már több mint egy évtizede elhanyagoltan áll (Fotó: Csudai Sándor)

A Kopaszi-gáton a park és a közkeletű nevén bulinegyed változatlan feltételekkel üzemel majd az ingatlanfejlesztés során, az eddig használaton kívüli hektárokon pedig lakó- és irodaövezetet alakítanak ki - mondta tegnap a Trend FM A nap vendége című műsorában Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke. Kifejezetten erre az ingatlanfejlesztésre tavaly májusban új céget is alapítottak az üzletember érdekeltségi körébe tartozó Market-Csoporton belül: a Market Építő Zrt. önálló leányvállalataként működő Property Market Kft.-t.

Az előzményekre kitérve, Garancsi elárulta, hogy csaknem egyéves tárgyalássorozat eredményeként sikerült megvenni a területet a korábbi tulajdonos, a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoporttól. A mintegy 56-57 hektárnyi fejlesztési területen több mint egy évtizede egyetlen kapavágást sem tettek, az ingatlanok elhanyagoltak, romosak.

Ahhoz, hogy az üzletember és csapata belevágjon a fejlesztésbe, a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság utáni állapotok konszolidálódására is szükség volt. Ebben jelentős szerepe van a kormányzatnak, a devizahitelek rendezésével, a megtakarítások ösztönzésével, a jegybanknak pedig a tartósan alacsony kamatkörnyezet kialakításával - sorolta Garancsi. Hozzátette, hogy ezek nélkül nem tudott volna a jelenlegi, kedvező ingatlanpiaci helyzet sem kialakulni. A most küszöbön álló ingatlanpiaci boom azonban nem a hiteleken alapul, mint egy évtizeddel ezelőtt, hanem a megtakarításokon és az újonnan alakuló üzleti vállalkozásokon.

Garancsi az interjúban elismerte, hogy bonyolult, sok munkával járó öt-hat év következik a cégcsoport számára, és hogy a fejlesztéshez a Magyar Export-Import Banktól (Eximbank) vettek fel hitelt. Mint az üzletember fogalmazott, pénzügyi és ütemezési szempontból is a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó állami tulajdonú bank ajánlotta a legjobb konstrukciót. Emellett a jövőben pénzügyi befektetőket vonnak majd be a magas színvonalú kivitelezés érdekében. A fejlesztő a beruházásról néhány hónapon belül közöl majd részleteket.

A jövő évi budapesti úszó-világbajnoksághoz épülő Nemzeti Sportuszodáról szólva Garancsi kijelentette: minden a menetrendnek megfele­lően halad, amit még a kellemetlen téli időjárás sem befolyásol. Már csak azért sem, mert a munkálatok zöme már előrehaladott állapotban van.