Új piacokra „repül rá” a Wizz Air

Növekvő forgalom, százmilliót meghaladó utas, hárommal több célállomás

Putsay Gábor – 2016.01.09. 00:54 –

Az idén is növeli forgalmát a Wizz Air légitársaság, amely jelenleg piacvezető Magyarországon. Ehhez kedvező környezetet teremt a hazai turizmus jelentős erősödése.

Váradi József 20160109Váradi József: Tavasszal Liverpool és Reykjavík, júniusban Ibiza is közvetlenül elérhető lesz (Fotó: Csudai Sándor)

A márciustól hatályos idei menetrendben a Wizz Air diszkont légitársaság húsz százalékkal növeli forgalmi kapacitását, és az idén három új útvonalat indít a magyar fővárosból. Mint azt Váradi József a légitársaság vezérigazgatója tegnap bejelentette, márciusban Liverpool és Reykjavík, júniusban pedig Ibiza kerül fel a közvetlenül elérhető célállomások közé. A vezérigazgató ezt azzal indokolta, hogy a légitársaság megalakulása óta minden évben tudták növelni a forgalmukat, emellett a hazai turizmus is rendkívül lendületes, egyre keresettebb az ország a külföldi vendégek körében is.

A Wizz Airnek jelenleg huszonnyolc százalékos a piaci részesedése Magyarországon, messze megelőzve bármely más légitársaságot. Tavaly 19,2 millió utas vette igénybe a szolgáltatásaikat, ami huszonkét százalékkal több volt, mint az azt megelőző évben. A vezérigazgató közölte: 2015 nagyon jó évük volt, és abban bíznak, hogy az idei is hasonló lesz. A tavalyi esztendő azért is számított mérföldkőnek, mert februárban beléptek a londoni tőzsdére, ami négyszázhúszmillió euró tőkebevonást jelentett a légitársaságnak. Ezzel együtt októberben érték el a százmilliós utasszámot, novemberben pedig átvették az első modern Airbus 320-as típusú repülőgépet, amely gazdaságosabban üzemeltethető, mint a jelenlegiek. Az is komoly lehetőséget jelent – tette hozzá Váradi József –, hogy decemberben megnyitották újabb bázisukat a debreceni repülőtéren.

Bár az idei évre még nem tudnak becsült forgalmi adatokat adni, most is százkilencven-kétszáz millió euró – vagyis mintegy hatvanmilliárd forint – nettó nyereségre számítanak. Lapunk érdeklődésére, hogy az olajárak csökkenése mennyiben befolyásolja a repülőjegyek árát, Váradi közölte: az áresésből adódó kiadáscsökkentést mindenképpen érvényesítik a repülőjegyek árában, de ennek kedvező hatása egy kicsit eltolódva, általában egyéves periódusban mérhető. Az olajárcsökkenés hatását kedvezőtlenül ellentételezi a dollár erősödése, mivel más európai légitársaságokhoz hasonlóan náluk is dolláralapon történnek az elszámolások – tette hozzá Váradi József.