Kiemelt cél a kerékpárutak megépítése

Hunyor Erna – 2016.01.09. 00:54 –

Fokozott igény mutatkozik az önkormányzatok részéről az Európai Mobilitási Hét megrendezésére az idén is, így a kormány az eredetihez képest több támogatást ad az alternatív közlekedési lehetőségeket bemutató rendezvényekhez.
Eddig a tavalyinál harminchéttel több önkormányzat jelentkezett az Európai Mobilitási Hét eseményeire, ami az európai országok között is kiemelkedő aktivitást mutat – hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára tegnap az M1-en. Felidézte: az egyhetes program célja, hogy – elsősorban a gyermekeknek – bemutassák, nem csak autóval lehet közlekedni, más közlekedési eszközök is vannak. A részt vevő településeknek aktív programokat is szervezniük kell. Így például kerékpáros kirándulást, de kell lenniük stabil projektnek is, mint például a kerékpárút-fejlesztés, és kellenek a szemléletformálását segítő programok is, akár előadás-sorozatok.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy tavaly eredetileg negyvenmillió forintos keret állt rendelkezésre, de a fokozott érdeklődés miatt végül 54 millió forintnyi támogatást osztottak szét az önkormányzatok között. Céljuk, hogy a következő években még több önkormányzat csatlakozzon az Európai Mobilitási Héthez. Szabó Zsolt kiemelte: a kormány hosszú távú ösztönzési utat jelölt ki közlekedésfejlesztésre. Ennek nyomán 2600-2800 milliárd forintból többek között mintegy 150 kilométernyi kerékpárutat építenek, és vasúti fejlesztéseket is terveznek a jövőben. A következő ötéves uniós ciklusban több olyan fejlesztés várható, amely a mobilitást segíti.

Az Európai Mobilitási Hét kampányt 2002 óta minden szeptemberben megrendezik, amelyhez tavaly 182 hazai település csatlakozott.