Taroltak tavaly a piacvezető diszkont cégek

Putsay Gábor – 2016.01.09. 00:53 –

Jelentős forgalomnövekedésről számoltak be Európa legnagyobb diszkont légitársaságai. A piacvezető cég forgalma tavaly meghaladta a százmillió utast, ezzel együtt az ipar sem szűkölködik megrendelésekben.
A Ryanair decemberben 7,5 millió utast fuvarozott, amely huszonöt százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért hatmilliót, a járatok kihasználtsága pedig három százalékponttal kilencvenegy százalékra javult – közölte a társaság a távirati irodával. Az ír diszkont légi cég – amely ebben a kategóriában jelenleg a legnagyobb a világon – éves gördülő utasforgalma 101,4 millióra nőtt, közlésük szerint ezzel a Ryanair lett az első légitársaság a világon, amely nemzetközi forgalomban elérte a százmilliós utasforgalmat.

Az angol easyJet 4,6 millióról 4,8 millióra növelte utasforgalmát decemberben az előző évhez viszonyítva, ez 4,6 százaléknak felel meg. A társaság járatainak kihasználtsága azonban hosszú idő után csökkent, 1,8 százalékponttal 86,6 százalékra mérséklődött ez a mutató.

Idetartozik, hogy az amerikai Boeing rekord mennyiségű repülőgépet adott át megrendelőiknek tavaly: 762 gép került az üzemeltetőkhöz, harminckilenccel több, mint egy évvel korábban. Emellett 768 rendelés érkezett be a céghez új gépek gyártására, ennek értéke 112,4 milliárd dollár listaárakon számolva. Ray Conner, a cég vezérigazgatója az adatokat úgy értékelte, hogy a beérkezett rendelések száma megfelelő volt, rendelésállományuk továbbra is „erős és kiegyensúlyozott”, és a kilátások is kedvezők a légi forgalom iránti igény folyamatos bővülésével. A legtöbbet, 588-at a 737-esből adták el, legendás típusukra, a 747-esre viszont mindössze két megrendelés érkezett, legújabb típusukból, a 787 Dreamlinerből pedig hetvenegy talált gazdára.