Dönt a Kúria Polt Péter indítványáról

A legfőbb ügyész szerint indokolatlan volt Portikék perismétlése, a tescós rablókat pedig másodfokon is el lehetett volna ítélni

Csibra Tibor – 2016.01.09. 00:40 –

A Portik Tamásék ellen a Prisztás-gyilkosság miatt indított, valamint a tescós rablók ellen első fokon hatodszorra meghozott ítélet ügyében is állást foglal kedden a Kúria, miután azokban Polt Péter legfőbb ügyész jogorvoslati indítványt tett a törvényesség érdekében.
Polt Péter legfőbb ügyész a törvényesség érdekében tett öt jogorvoslati indítványának ügyében kettőben is állást foglal kedden a Kúria – tájékoztatta lapunkat Kónya István, a testület elnökhelyettese. Az egyik a Prisztás József nagyvállalkozó 1996-os meggyilkolása miatt megvádolt, a kilencvenes évek olajügyeiből ismert Portik Tamás és két társa ellen indított vizsgálat, amelynek büntetőperében az elsőfokú határozatot korábban hatályon kívül helyezték, és az eljárást megismételték. Az első perben a megbízónak tartott Portikot tizenegy, az elkövetőnek tartott H. Istvánt tíz év fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszék, a harmadrendű vádlott F. Ferencet – aki a vád szerint fiktív indokkal a merénylet óbudai helyszínére csalta Prisztást – felmentette a bíróság. A határozatot később azért helyezték hatályon kívül, mert Portik Tamást még a per befejezése előtt felbujtóként meggyanúsították az 1998 júliusában elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is. A jogszabályok szerint amennyiben valaki ellen több életellenes bűncselekmény miatt indul eljárás, akkor azokat a későbbi büntetőperben egyesítve kell tárgyalni. Az Aranykéz utcai ügyben Portikot és társait később megvádolták, és már a per is a vége felé tart, a Fővárosi Törvényszék végül mégsem egyesítette azzal a Prisztás-gyilkosság aktáit, hanem külön eljárásban tárgyalta, s az ugyanazon büntetőtanács által meghozott döntéssel a vádlottak egy-egy évvel kevesebbet kaptak, F. Ferencet pedig újra felmentették. Polt Péter indítványában annak kiderítését kérte, hogy törvényes volt-e megismételt eljárásban tárgyalni a pert.

A másik nagy horderejű, a Kúria elé került ügy a magyar igazságszolgáltatásban egyedülálló, jelenleg hetedszer is első fokon folytatott per, amelyet a tescós rablókként ismert társaság tagjai ellen indítottak. A Süveges Péter és hat társa ellen a Fővárosi Törvényszék által meghozott tavalyi határozatot – annak kirívóan súlyos hibái miatt – a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Bár a táblabíróság aprólékosan részletezte döntését, Polt Péter szerint a másodfokú testületnek lett volna lehetősége a hibák orvoslására és a szükséges bizonyítékok beszerzésére. A legfőbb ügyész által tett öt indítvány egyike volt az úgynevezett kémper, amelynek ügyében a Kúria már elutasító döntést hozott.