Dolláresőt hozhat a Powerball

Kitört Amerikában a lottóláz, 202 milliárd a tét

Farkas Péter – 2016.01.09. 00:40 –

Mesés összegű nyeremény halmozódott fel az amerikai lottón. Még soha, sehol nem lehetett akkora összeget nyerni, mint a Powerball mai számhúzásán.
Miután november eleje óta senki sem találta el az összes számot, szombatra már várhatóan 675 millió dollárra, csaknem 202 milliárd forintra nő a Powerball lottó jackpotja, mely így a lottójátékok történetének legnagyobb főnyereménye lesz.

Az eddigi rekordot egy másik összamerikai lottójáték, a Mega-Millions tartotta, amelyen 2012 márciusában nyertek meg egy 656 millió dolláros jackpotot. A Powerballon ez idáig az az 590,5 millió dolláros főnyeremény volt a legnagyobb, melyet egy nyolcvannégy éves floridai asszony vitt el 2013 májusában. A Powerball hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy pluszszámot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot hatvankilenc, a Powerballnak nevezett pluszszámot pedig huszonhat szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5 + 1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van. A legkisebb nyereményhez elég csak az egy pluszszámot helyesen megtippelni.

Az amerikai lottót szerdán és szombaton húzzák, így ma eldől, megnyeri-e valaki a gigaösszeget, vagy az tovább halmozódik, és újabb ötvenmillió dollárral emelkedik a következő hétre. Nem csoda hát, ha lottólázban égnek az emberek az Egyesült Államokban, amelynek sok államában a nyerteseket törvény kötelezi, hogy névvel és arccal vállalják nyereményüket.