Ellenőrzi a hatóság a játékosok védelmét célzó szigorításokat

A kormány elé viszik a kaszinókról szóló jelentést

Kacsoh Dániel – 2016.01.08. 04:45 –

Jelentés készül a Nemzetgazdasági Minisztériumban a játékosvédelmi rendszer bevezetéséről, a tapasztalatok, statisztikai adatok így a kormány elé kerülnek a szerencsejáték-szervezés kapcsán – tudta meg lapunk. Az új szisztémáról még egy tavaly novemberi kormányrendelet keretében intézkedett a kabinet.

Február 20-ig terjeszti elő jelentését a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az úgynevezett játékosvédelmi rendszer bevezetésének tapasztalatairól – közölte megkeresésünkre a tárca. Mint írták, a dokumentumban feltüntetik a hatósági eljárások statisztikai adatait is. Felidézték, az új szisztémát, amelynek részleteit a korábban lapunk által is ismertetett, tavaly novemberi kormányrendeletben határozták meg, több lépcsőben vezették, illetve vezetik be. Ennek megfelelően az éjjel-nappal hívható, játékosvédelmi zöldszámra vonatkozó rendelkezések már november 11-én, a szerencsejáték-szervezők előzetes tájékoztatási kötelezettségét előíró rendelkezések december 1-jétől, a teljes játékosvédelmi rendszerre vonatkozó rendelkezések pedig az idén január 1-jétől léptek életbe országosan.

Az új, szigorúbb szabályozás alapján valamennyi játékszervező köteles az NGM, továbbá az Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által előkészített, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett játékosvédelmi tájékoztatókat honlapjukról elektronikus formában, valamint az értékesítőhelyeken, pénztároknál nyomtatott formában is elérhetővé tenni. A játékkaszinók, kártyatermek szintén január 1-jétől, már a beléptetéskor kötelesek a „játékosvédelmi nyilvántartás adatait is ellenőrizni, valamint a jelentős önkorlátozás vagy bírósági korlátozás alatt álló személyek belépését megtagadni”.

Felvetésünkre a gazdasági tárca részéről tisztázták: a játékosvédelmi kötelezettségek végrehajtását a NAV központi irányítás szerencsejáték felügyeleti főosztálya ellenőrzi már tavaly december eleje óta. Az esetleges jogszabálysértések bejelentésére az adóhatóság ingyenesen hívható játékosvédelmi zöldszámot is üzemeltet. Megírtuk, a kormányrendelet értelmében a NAV nyilvántartást vezet az önkorlátozó, önkizáró intézkedés alá vett játékosokról, valamint a szerencsejátéktól eltiltottakról. A lajstromba csak a szerencsejáték-szervezők tekinthetnek be. A rendelet rögzíti: a szerencsejáték-szervezőknek kötelességük a „sérülékeny személyek szerencsejátékhoz való hozzáférésének korlátozására vonatkozó figyelmeztetést alkalmazni”. A kaszinók feladata még a „túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira, a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyeire vonatkozó figyelmeztetést alkalmazni” például a kommunikáció során.