Bővített igazságügyi teendők

Még nem kerültek a Veritashoz a kárpótlási iratok

Kacsoh Dániel – 2016.01.08. 04:42 –

Az áldozatsegítés, a pártfogói felügyelet és jogi segítségnyújtás mellett már az önálló bírósági végrehajtók ellenőrzése, a Családi Csődvédelmi Szolgálat központi feladatainak ellátása, továbbá az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának működtetése is az igazságügyi tárca háttérintézményeként működő Igazságügyi Hivatal (IH) hatáskörébe került – idézte fel az elmúlt évet értékelve az IH főigazgatója.

igazsagugyi-hivatal-irattarKárpótlási iratok az Igazságügyi Hivatalban. Átszállítás előtt (Fotó: Csudai Sándor)
Szeiberling Tamás a végrehajtók kontrollja kapcsán a távirati irodával tudatta: 2015-ben húsz irodát ellenőriztek, az idén már negyvenkettőt terveznek. A családi csődvédelemről szólva ismertette, az IH gondoskodott a vagyonfelügyelők képzéséről és vezeti az adósságrendezési eljárásokkal összefüggő közhiteles adatokat nyilvántartó regisztert.

A kárpótlási hatósági feladatok is a hivatalhoz tartoznak, ám egy tavalyi törvénymódosítás, illetve kormányrendelet révén jelentős változásról született döntés. A kárpótlási iratanyagot ugyanis átadták a Veritas Történetkutató Intézetnek. Szakály Sándor főigazgató a lapunknak még tavaly december elején adott interjúban úgy nyilatkozott, ezt a dokumentációt egyik levéltár sem akarta átvenni, noha jelentős forrásanyagról van szó, a 20. század magyar történelméről, így a földkárpótlásokról, a téeszesítésekről vagy éppen a munkaszolgálatosok ügyeiről rengeteg mindent megtudhatunk belőlük. „Komoly feladat, szép, korszerű és jól használható levéltárat kell kialakítani” – fogalmazott. Úgy tudjuk azonban, az ehhez szükséges épületet továbbra sem bocsátotta az intézet rendelkezésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., noha erre kötelezi a vonatkozó kormánydöntés.