Újragondolt várandósgondozás

Pluszforráshoz jut a méhnyakrákszűrési program

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.08. 04:32 –

Változásokat terveznek a gyermeket várók védőnői támogatásában, két új vegyületcsoport pedig felkerül a pszichoaktívvá minősített szerek listájára, a kormány honlapján közzétett miniszteri rendelettervezet szerint. Folytatódik a 2013-ban elkezdett méhnyakrákszűrési program is, az idén félmilliárd forintot különítenek el e célra.

Összesen négyszáznyolcvanmillió forintot csoportosít át a kormány a védőnői méhnyakrákszűrés idei finanszírozására – derült ki a Magyar Közlöny legújabb számából. A határozat szerint az összeget a többletkiadások fedezetére különítik el a gyógyító-megelőző ellátás céltartalékának terhére. Ismert, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tavaly novemberben tudatta, hazai forrásból folytatódik az addig uniós pénzből fedezett méhnyakrákszűrési program. Fontos eredmény, hogy 2013 óta a védőnők csaknem ötvennégyezer nőt vizsgáltak, amelyből ezerhatszáz esetben fedeztek fel kedvezőtlen elváltozást. A döntés kapcsán kitértek arra is, jelenleg ezerötszáz védőnő végezhet méhnyakszűrést az országban, de évről évre újabb orvosok szerzik meg a szükséges tudást és szakmai gyakorlatot a graduális képzésben. A végső cél, hogy 2018-ig minden védőnő megszerezze a szükséges képesítést az országban egyre több helyen elérhetővé téve a szűrést a célcsoportba tartozó huszonöt és hatvanöt év közötti nők számára, lakóhelyükhöz közel.

Szintén aktuális, hogy változik a várandósgondozás, így a védőnők a rizikófelmérés előtt megkezdhetik a konzultációkat, vagyis a „kiskönyv” kitöltése már az első egészségügyi találkozás után megkezdhető. Mindez a kormány honlapján közzétett tervezetből derül ki, amely egyéb újításokat is felsorol a területen. A „kiskönyvben” tételesen feltüntetett vizsgálatok rendjében két változtatást is bevezetnének: már a terhesség első harmadában lebonyolítanák az édesanyák vércukorszintmérését, a második harmad ultrahangja pedig lazább határidőt kapott, vagyis az eddigi tizennyolc-huszadik hét helyett a tizennyolc-huszonkettedik héten szükséges elvégezni. A tervezetből kiderül az is, két újabb vegyületcsoport kerül fel a pszichoaktívvá minősített anyagok listájára.