Káosz volt Kölnben a rendőrök szerint

„Szíriai vagyok, kedvesen kell bánnotok velem! Merkel asszony hívott meg”

Őry Mariann – 2016.01.08. 04:18 –

Példátlan ellenállással találkozott Kölnben a német rendőrség szilveszterkor, súlyos dolgok derülnek ki egy belső jelentésből. Támadások történtek Ausztriában és Svájcban is.

merkelMerkel: El kell gondolkodni a kulturális együttélésről (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke)
A német szövetségi rendőrség egyik kiszivárgott belső jelentése szerint a nők ellen elkövetett, szilveszter éjszakáján történt támadásokkor a német hatóságok elvesztették az ellenőrzést a helyzet felett, a rendőrök pedig attól tartottak, hogy súlyos sérültek, sőt akár halottak is lehetnek - írta a Spiegel. A tömegbe verődött férfiak erősen részegek voltak és egyáltalán nem tartottak a rendőröktől, szinte áthatolhatatlanul körbevették az áldozataikat. A jelentés idézett egy férfit, aki azt mondta: „Szíriai vagyok, kedvesen kell bánnotok velem! Merkel asszony hívott meg engem.” A rendőrök szeme láttára néhányan széttépték tartózkodási irataikat, gúnyosan mosolyogtak és azt mondták: „Nem tehettek ellenem semmit, holnap újat szerzek.” Az Expressnek egy rendőr azt mondta, tizenöt embert helyeztek előzetes letartóztatásba, közülük egy afgán kivételével mindenki szíriai. A hamburgi rendőrség szerint csütörtökig hetven feljelentést tettek a hatóságoknál.

Elképzelhető a szexuális bűncselekmények és rablások elkövetőinek kitoloncolása - közölte Heiko Maas igazságügyi miniszter. „Aki azt gondolja, hogy megszegheti a törvényt, azt meg kell büntetni. Függetlenül attól, hogy honnan származik – hangsúlyozta. Teljes mértékben elfogadhatatlan, ami újévkor történt” – mondta Angela Merkel kancellár, aki a támadások teljes kivizsgálását kérte a hatóságoktól. Hozzátette, a kulturális együttélés alapjairól is el kell gondolkodni Németországban. A román kormányfővel közös sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a schengeni rendszer csak akkor működhet, ha mindenki kiveszi a részét a menekültválság kezeléséből.

Távolról sem csak Németországban zaklatták a nőket szilveszterkor. Tegnap hasonló esetekről számolt be a salzburgi rendőrség is: január negyedikén egy fiatal osztrák nő feljelentést tett, hogy egy nyolc-tíz fős külföldi férfiból álló csoport két tagja fogdosta és ellopta a mobiltelefonját. Később kiderült, hogy egy 28 éves afgán férfi egy 58 éves salzburgi nőt, egy 23 éves szíriai férfi egy húszéves bajor nőt zaklatott szexuálisan. A sajtóban több más hasonló esetről is beszámoltak, amelyek az ünnepek környékén történtek. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közölte, a rendőrség minden esetet kivizsgál és zéró toleranciával fog eljárni. Zürichben fél tucat nő tett feljelentést, azt állítva, hogy a szilveszteri tűzijátékot követően meglopták és szexuálisan zaklatták őket. A svájci rendőrség szerint az embertömegben több sötét bőrű férfi támadt rájuk. Petteri Orpo finn belügyminiszter tegnap arról beszélt, hogy Finnországban a kölnihez hasonló bűncselekményekre készültek migránsok részvételével. Egy befogadóközpontban hat irakit őrizetbe vettek ezzel kapcsolatban.


Hat városban akart támadni az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyszerre hat európai nagyvárosban készült öngyilkos merényletek végrehajtására szilveszter éjjel, de a török hírszerzés figyelmeztetésének köszönhetően sikerült ezeket megakadályozni - jelentette csütörtökön a Hürriyet Daily News című török lap kormányzati képviselőkre hivatkozva. A török titkosszolgálat az Iszlám Állam két feltételezett tagjának elfogása után szerzett tudomást a dzsihadisták terveiről. A két gyanúsított állítólag a török fővárosban, Ankarában készült szilveszterkor öngyilkos merénylet végrehajtására, míg más szélsőséges iszlamisták Münchenben, továbbá Ausztria, Nagy-Britannia, Franciaország és Belgium fővárosára készültek lecsapni. Szilveszterkor Münchenben lezártak két pályaudvart, Brüsszelben pedig lemondták a nyilvános rendezvényeket.


Röviden. Elégedetlen az unió a törökök segítségével, közölte Timmermans

- „Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban, nem akarjuk, hogy valaki nyilvános helyen molesztálja asszonyainkat” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő. Kiemelte: mostantól a migránsválság kezelésére szánt segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére fordítják, és nemcsak a kvótákat, hanem minden olyan döntést elutasítanak, ami egységes muszlim közösség létrejöttéhez vezetne Szlovákiában.

- Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár bejelentése szerint tanfolyamot indítanak a nők tiszteletéről és a nőkkel szembeni helyes viselkedésről a migránsok számára.

- Az Európába érkező menekültek számának jelentős csökkentése az egyik legfőbb célkitűzése a január elsején kezdődött holland soros uniós elnökségnek – közölte csütörtökön Mark Rutte holland miniszterelnök. Az Európai Unió nem elégedett azzal, ahogyan Törökország teljesíti vállalását a migrációs nyomás enyhítésére, amiről az unióval a múlt év végén állapodott meg – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság holland alelnöke. Timmermans hamarosan Törökországba utazik egyeztetni.

- A lakosok körében tiltakozást váltott ki, hogy ezer menedékkérőt akarnak elhelyezni Bécs Liesing városnegyedébe – írta a Die Presse című osztrák napilap.