„Mindketten erős Európát akarunk”

Orbán egyetértett Cameronnal a brit reformtervekről, hangsúlyozta, a magyar munkavállalók nem migránsok, nem élősködők

Tóth Loretta – 2016.01.08. 04:11 –

Azonos a brit és a magyar álláspont arról, hogy egy működőképes Európai Unióhoz újra kell gondolni a nemzeti parlamentek hatáskörét – derült ki tegnap David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján.

david-cameron-orban-viktorDavid Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő egyetértett Európa jövőjét illetően (Fotó: Csudai Sándor)
A szíriai helyzet és a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés mellett az Európai Unió külső határvédelmének erősítése és a brit uniós reformjavaslatok voltak a legfontosabb témái David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnapi négyszemközti megbeszélésének. Az Országházban tartott közös sajtótájékoztatójukon a brit kollégájának az unióval kapcsolatos négypontos javaslatáról szólva Orbán Viktor elmondta: „Mindketten erős Európát akarunk, egy erős Európának pedig versenyképes Európának kell lennie.” A javaslatok közül „mi hármat úgy, ahogy van, teljes mellszélességgel támogatunk. Szellemi és stratégiai egyezés van közöttünk” – fogalmazott.

Mint a magyar kormányfő elmondta, azonos a brit és a magyar álláspont arról, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az unión belül, továbbá hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerében. A két miniszterelnök egyetértett abban is, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban.

A brit miniszterelnök elmondta:
a megbeszélésen szóba került a brit szociális rendszer is, és bár támogatja az emberek szabad mozgását – hiszen jó, hogy például a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni –, figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszerre, ezért tárgyalni kell a kérdésről. David Cameron ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott: ha jól és keményen dolgoznak, akkor a következő, februári EU-csúcsig érhetnek el megállapodásokat ez ügyben.

David Cameron a szociális juttatások megreformálásával kapcsolatban beszélt arról a lehetőségről, hogy a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak a szociális ellátásokhoz, de azt mondta, nyitott más megoldásokra is.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar kormány a becsületesen dolgozó magyar emberek érdekében kiáll mindenhol. Ezért azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek elsöprő többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával, befizetéseivel hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához. Orbán Viktor elmondta, a legfrissebb statisztikák szerint körülbelül ötvenötezer magyar dolgozik jelenleg a briteknél, míg németek körülbelül háromszázezren, a lengyelek pedig csaknem nyolcszázezren. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, ha Nagy-Britanniában változtatni akarnak a szociális rendszer feltételein, akkor azt a visegrádi négyek (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) szeretnék közösen megismerni és közösen megállapodni róla. Újságírói kérdésre válaszolva a magyar kormányfő elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Ugyanakkor – közölte – Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén, mert „azt mi sem engedjük meg Magyarországon”.

Hangsúlyozta: „Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban”, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, nem elvenni akarnak az ott élőktől, hanem dolgozni szeretnének, és jól is dolgoznak – mondta.

Magyarország becslései szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak – fűzte hozzá. Orbán Viktor arra számít, hogy David Cameronnal megtalálják majd azt a megoldást, amely a magyar munkavállalóknak is megfelel, és a brit kormány céljait is szolgálja.


David és Viktor

Az apró, emberi dolgok néha többet jelentenek, többet üzennek a nagypolitikában is, mint a nagy szavak. Tegnap a brit kormányfő és a magyar miniszterelnök végig Davidnek, illetve Viktornak szólította egymást. Nem véletlenül, elszólva magukat, hanem többször és hangsúlyozottan. Talán ez is mutatja, hogy az Egyesült Királyság és Magyarország viszonya ma nemcsak jó, hanem az alapvető stratégiai kérdésekben együtt is működünk. Az Európai Uniót mindkét ország másnak szeretné látni, nem központosított szuperállamnak, hanem erős nemzetállamok szövetségének. Érezhetően a briteknek is elegük van a német–francia tengely mindenhatóságából, s mint a kontinens második legerősebb gazdasága, ezt szóvá is teszik. Elmondják azt is Brüsszelben, amit mi is gondolunk, csak hát tény, hogy más a két szó súlya. Alapvetően egyetértünk migráns-kérdésben is, a külső határok védelmében. Vannak nézeteltérések arról, hogy a nagy-britanniai magyar vendégmunkások jogait ne szűkítsék, hiszen ők nem bevándorlók, csak uniós jogaikkal élnek. Cameronék nem akarnak rossz kompromisszumot, de egy jó megoldásra nyitottak, akár a szociális támogatások négyéves határáról is tárgyalnak. Orbán mondta, hogy ez így rendben, de ne csak velünk, hanem a V4-ekkel együtt egyezkedjenek. S talán itt van a brit kormányfő mostani – tíz éve az első budapesti – látogatásának lényege. Cameron Magyarországot, Orbán Viktort tekinti a visegrádiak meghatározó vezetőjének, tudja, hogy vele kell elsőként megállapodnia. Ha úgy tetszik, London tegnap hivatalosan is felértékelte Magyarországot.
(MTGY)


„Magyarország Winston Churchillje”

Az Orbán Viktort „nácinak” tituláló abszurd vádak elsősorban olyan lusta baloldali véleményformálóktól származnak, akik „a térképen se tudnák megtalálni Magyarországot, egy futballmeccs eredményét se tudnák elolvasni magyarul, és elég buták ahhoz, hogy elhiggyenek mindent, amit Orbán ellenségei mondanak” – élcelődött a Telegraph-ban Tibor Fischer. Hangsúlyozta, David Cameron számára Orbán Viktor legfontosabb szövetségese és utolsó esélye lehet az brit–uniós kapcsolat megreformálását illetően. A Telegraph az Orbán kritikusait szellemesen kifigurázó cikk végén szavazásra bocsátotta: Orbán elvetemült fasiszta vagy Magyarország Winston Churchillje. Tegnap estig az olvasók 91 százaléka az utóbbit választotta.
(ŐM)


Berlin támogatása is kell a reformokhoz

Derűlátón nyilatkozott az unió megreformálására tett kísérleteiről David Cameron, miután Bajorországban tárgyalt a Keresztényszociális Unió politikusaival és Angela Merkel német kancellárral. Cameron elmondta, ez nemcsak országának, hanem egész Európának hasznára válna, s nem csak azáltal, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, hanem annak révén is, hogy az unió ezáltal megmutathatja: nem merev tömbként, hanem rugalmas hálózatként képes orvosolni egyik tagállama aggodalmait. Cameron javaslatai korántsem élveznek egyhangú támogatást Európában. A visegrádi országok kategorikusan elutasítják a mozgásszabadság bármilyen korlátozását. Merkel kancellár korábban arról beszélt, hogy az európai integráció alapvető vívmányai nem képezhetik alku tárgyát. Az Egyesült Királyságban legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak arról, hogy az ország az EU tagja maradjon-e. Cameron tudatta: célja, hogy biztosítsa országa jövőjét egy megreformált unióban.
(MH)


Röviden. A baloldal szavazókat akar betelepíteni a Fidesz-frakció szerint

- A Fidesz-frakció szerint a magyar állásponthoz hasonlóan David Cameron is egyetértett azzal, hogy a határok védelme a legfontosabb. A magyar és a brit miniszterelnök is egyértelművé tette, hogy erős Európában és erős nemzetállamokban látja Európa jövőjét. Ehhez meg kell védeni Európát és annak külső határait, mert a bevándorlás már az európai polgárok biztonságát, szabad mozgását és szabad munkavállalását fenyegeti. Az európai és a magyar baloldal veszélybe sodorja Európát, hiszen továbbra is beengednék a bevándorlókat, mert szavazókat akarnak betelepíteni.

- Az LMP rámutatott, hogy a kormánynak olyan feltételeket kellene teremtenie, hogy a Nagy-Britanniában élő ötvenötezer magyart visszahozza Magyarországra, ha pedig ezt nem tudja elérni, akkor álljon ki az ott élő magyarok érdekeiért. Módosítani kell az Európai Unióról szóló szerződést. Olyan EU-t kell teremteni, ahol senki sem kényszerül arra, hogy elköltözzön saját országából ahhoz, hogy meg tudjon élni, és emellett tisztességes munkáért tisztességes bért kap.

- A Jobbik szerint a magyar kormány történelmi lehetőséget szalasztott el. Budapest nem volt képes megfogalmazni azokat a magyar nemzeti érdek szempontjából fontos követeléseket, amelyekre a lehetőség adott volt. A találkozó lehetőséget adott volna arra, hogy Magyarország Nagy-Britannia szövetségét felhasználva, a magyar nemzeti érdekeket hangsúlyozva alakítsa az Európa Unió politikáját.

- Az Együtt szerint Orbán Viktor a budapesti tárgyaláson nem állt ki kellő eréllyel a magyar munkavállalók védelme érdekében, ezzel a miniszterelnök magára hagyta a saját választóit. Ha a Fidesz-kormány európai és demokratikus elkötelezettsége szilárd volna, akkor most lett volna lehetőség arra, hogy a magyar miniszterelnök diplomatikus formában, de egyértelműen adja brit partnere tudtára, az Egyesült Királyságban mindenféle munkajogi korlátozás elfogadhatatlan az uniós állampolgárokkal szemben.

- Az MSZP eredménytelennek tekinti Orbán és Cameron megbeszélését. Az ellenzéki párt bátrabb fellépést várt volna el a magyar miniszterelnöktől a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekében. A brit kormányfő kampánykörútja keretében járt Magyarországon, az útját a Nagy-Britannián belüli események vezérelték. Ehhez a magyar miniszterelnök csak asszisztált, és otthon hagyta a bátrabb, a konfliktusvállaló énjét. A két miniszterelnök az Angliában dolgozó magyarok helyzetét tekintve elbeszélt egymás mellett, David Cameron továbbra is migránsként tekint a magyar munkavállalókra.

- A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a magyar kormányfő kettős mércét alkalmaz migránspolitikájában: miközben Orbán Viktor bűnözőnek állítja be a keletről érkező gazdasági bevándorlókat, a Nagy-Britanniába jobb megélhetés reményében kivándorló magyaroknak különleges elbánást kér.