Kötvénnyel lépünk ki a devizapiacra

Egymilliárd eurónyi értékpapír-kibocsátással számol a magyar állam, a Budapesti Értéktőzsdére vinnék a megvásárolt MKB Bankot

Szajlai Csaba – 2016.01.08. 03:28 –

Januárban vagy februárban dollárban vagy euróban bocsáthat ki kötvényt a nemzetközi piacon Magyarország – mondta a Bloombergnek adott interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az Államadósság-kezelő Központ 2016-os finanszírozási tervéből az derül ki, egymilliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátással számol a magyar állam.

9ografCsaknem két év után bocsáthat ki devizakötvényt Magyarország a következő hetekben, ezzel beállhat a régiós országok sorába, melyek minél előbb igyekeznek biztosítani 2016-os finanszírozási szükségletüket. Kelet-Közép-Európában minden ország igyekszik az éves finanszírozási szükségletét minél előbb biztosítani az év elején, ha béke uralkodik a piacokon – hangsúlyozta a hírügynökségnek Varga Mihály. Az NGM vezetője elárulta: a kibocsátás előtt már meg is kezdődött a befektetői találkozók előkészítése, a lehetséges értékesítés összegéről azonban nem árult el részleteket a miniszter. A Bloomberg összeállítása kiemeli, hogy Magyarországnak 2016-ban 5,2 milliárd dollárnyi devizalejáratot kell fedeznie, ennek minél nagyobb részét igyekeznek forintforrások bevonásával megoldani. Varga Mihály az interjúban kiemelte, hogy a közelgő tavaszi devizalejáratok miatt januárban vagy februárban ki kell lépnie a piacra Magyarországnak. A régiós versenytársak közül Lengyelország és Románia már bejelentette, hogy az első negyedévben devizakötvényt bocsát ki, emellett Bulgária is jelezte, hogy kilépne a piacra.

„Alapvetően továbbra is az a célunk, hogy csökkentsük az adósságon belül a deviza részarányát, de időnként tesztelnünk kell a piacokat” – emelte ki a miniszter, megjegyezvén: kitartanak a jüankötvény-kibocsátási terveik mellett is.

Az Államadósság-kezelő Központ 2016-os finanszírozási tervéből az derül ki, egymilliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátással számol a magyar állam. A törlesztések és visszafizetések összege várhatóan 5380 milliárd forint lesz idén, ezen belül a lakossági állampapírok 2252 milliárd forintnyi lejárata a legnagyobb tétel. Forintban összesen 3864 milliárd forintot, devizában pedig 1517 milliárdot kell összesen visszafizetnie az államnak ebben az esztendőben. Hazánk devizaadósság részaránya a 2014-es 38 százalékról 32 százalékra csökkent a múlt év végére. Varga Mihály elmondta: Magyarország a külföldi tulajdonostól megvásárolt két kereskedelmi bank – Erste Bank Hungary, MKB Bank – privatizálását valószínűleg összeköti az MKB Bank részvényeinek bevezetésével a Budapesti Értéktőzsdére.