Tőkét emel az állam az FHB-ban

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ismét 7,32 százalékos tulajdonos lehet

Horváth Éva – 2016.01.08. 03:27 –

Az FHB Jelzálogbank igazgatósága a bank alaptőkéjének további emeléséről döntött tegnap. A kibocsátott új részvények megvásárlására kizárólag a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) jogosult.

Úgy tűnik, mégsem lesz pereskedés az állam és az FHB Jelzálogbank között. A bank ugyanis tegnapi igazgatósági ülésén úgy döntött, hogy a 2015. december 30-án megvalósított tőkeemelés során lejegyzett részvényekből felajánl az MNV részére akkora mennyiséget, amellyel a vagyonkezelő tulajdoni hányada a bankban eléri a decemberi tőkeemelést megelőző 7,32 százalékos szintet. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (TakarékBank) – amely a tavaly decemberi tőkeemelés során 4,5 százalékos tulajdoni hányadot szerzett az FHB-ban – hozzájárult a Jelzálogbank alaptőkéjének felemeléséhez. Az állam a tavaly év végi tőkeemelést követően fennmaradó összegben, névértéken 201 millió forintért jegyezhet részvényeket – közölte a TakarékBank lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő perben támadta meg az FHB Jelzálogbank december 28-i közgyűlésen született határozatokat, és sérelmezte, hogy nem volt módja részt venni a tőkeemelésben. Kérte ugyanis a 7,32 százalékban tulajdonos, az államot képviselő vagyonkezelő, hogy állítsák vissza a 2014-ig meglévő játékszabályokat, azaz a meglévő részvényesek jegyzési elsőbbségét, azt azonban a közgyűlés leszavazta. A névértéken 4,45 milliárd forintnyi új részvényt így a TakarékBank harminc takarékszövetkezet bevonásával jegyezte le. (A 4,45 milliárd forint az FHB jelenleg tőzsdei árfolyamán számítva mintegy 30,5 milliárd forintra rúg.) A vagyonkezelő ezt úgy értékelte, hogy az FHB tulajdonosai egyértelműen csökkenteni kívánják a magyar állam részesedését a jelzálogbankban. A tőkeemelésre egyébként azért volt szüksége az FHB-nak, mert a Magyar Nemzeti Bank még tavaly októberben előírta számára, hogy garantálja az elvárt tőketartalékot, ráadásul 2015 végéig.

A TakarékBank tegnap esti közleményében hangsúlyozta: mint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációja központi bankjának legfontosabb célja az integráció fejlesztése, a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése – fogalmaztak. Kiemelték, hogy mind a TakarékBank, mind a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete elismeri és nagyra értékeli az állam szerepvállalását az országos integráció létrehozásában és eddigi támogatásában.