Divatba jött a turistáknál Budapest

Kilencven százalék felett volt az ünnepek alatt a négy-öt csillagos fővárosi szállodák foglaltsága – sokan mentek fürdőbe is

Hunyor Erna – 2016.01.08. 03:20 –

Tovább nőtt a turisztikai forgalom az ünnepek alatt. Csúcsot döntöttek a fővárosi programok, Budapest Európa egyik legkedveltebb úti céljává vált. A Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat pedig tizenöt százalékkal több vendég kereste fel tavaly, mint egy évvel korábban.

Gellért-fürdoTíz százalék fölötti látogatószám-emelkedéssel büszkélkedhet a Gellért fürdő (Fotó: MH)
„A karácsonyi ünnepek alatt tovább nőtt a turisztikai forgalom az előzetes adatok szerint, divatba jött Budapest” – mondta tegnap Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. Úgy fogalmazott: a főváros Európa egyik legkedveltebb úti céljává vált. A négy-öt csillagos budapesti szállodák foglaltsága kilencven százalék felett volt az ünnepek alatt. Ruszinkó Ádám hangoztatta: az ágazat egyik fő problémája, hogy a turisztikai szolgáltatások még mindig alulárazottak a kínált minőséghez képest. Márpedig, ha túl kicsi a haszon az ágazatban, akkor sem a szolgáltatási színvonal emelésére, sem a szakképzett munkaerő megfizetésére és megtartására nem jut forrás.

„Élmény, gasztronómia, vásárlási lehetőségek: e három fő kínálati elem az, amit a külföldi vendégek ma már tudatosan keresnek a világhálón, amikor úti célt választanak” – fejtette ki Bán Teodóra, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője. Közölte, a Budapest Kártya, a BWI Card adatai, illetve a BFTK Budapestinfo irodáinak értesülései alapján megnőtt azon vendégek száma, akik a karácsonyt és a szilvesztert is Budapesten töltötték. Sőt, idén már az olasz utazási irodák repülőjáratokat szerveztek a budapesti adventi  és karácsonyi vásár meglátogatására, de Európa számos nagyvárosából és kontinensekről is érkeztek szervezett csoportok. Kiemelte, a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron százhetven színpadi produkció fokozta az élményeket. A Városháza parkban megrendezett Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár a maga száz programjával, illetve a Szent István téren az Adventi ünnep a bazilikánál elnevezésű rendezvénysorozat várta a turistákat. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, a mértékadó médiumok Európa tíz legszebb adventi vására között jegyezték. A Tripadvisor utazói szavazatai alapján Budapest pedig 2015-ben bekerült a legkedveltebb desztinációk közé.

Szőke László, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója elmondta, a budapesti fürdőket és strandokat tavaly 3,9 millió vendég kereste fel. A társaság 2015. évi árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, ami tizenöt százalékos növekedést jelent a tavalyi eredményhez képest. Kiemelte, decemberben is több mint tíz százalékkal emelkedett a fürdőzők száma. Csak december 30-án közel tizennégyezer vendég kereste fel az állandó fürdőket. A külföldi vendégek közt legnépszerűbb a Széchenyi gyógyfürdő, amely 2015-ben több mint 1,35 millió vendéget fogadott. Mint mondta, a bővítéseknek köszönhetően kimagasló forgalomnövekedés volt a Rudas és Dandár fürdőben, de tíz százalék fölötti látogatószám-emelkedéssel büszkélkedhet a Gellért, a Csillaghegyi és a Dagály fürdő is. Tavaly megkezdődött a Paskál és Palatinus fürdők fejlesztése, melyekkel párhuzamosan sor kerül Európa legnagyobb műemlék- és gyógyfürdője, a Széchenyi gyógyfürdő gépészeti korszerűsítésére is. Az idei tervek között szerepel a gyógyvízpalackozó üzem és a Csillaghegyi fürdő fejlesztése is.