Egy magyar szerző a cári udvarból

Széchényi Imre-művek ősbemutatójával kezdődik az idei Széchenyi-emlékév

MH-összeállítás – 2016.01.08. 03:09 –

A „magyar Johann Strauss”, Széchényi Imre három művének ősbemutatójával, valamint további, nagyon rég nem játszott kompozícióinak megszólaltatásával kezdődik meg ma este a Széchenyi-emlékév.

A polkákat, mazurkákat, bécsi táncokat a MÁV Szimfonikusok mutatják be a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Csányi Valéria vezényletével, a műveket Kassai István ismerteti. A koncerten is elhangzó műveket a Hungaroton ezekben a napokban lemezre is rögzíti.

Széchényi Imre (1825–1898), Széchenyi István unokaöccse, zeneszerző és kiváló diplomata volt. Szolgálatai során bejárta Európát. A koncerten elhangzó valamennyi műve szentpétervári tartózkodása alatt keletkezett, közülük tizenötöt a hírneves Schott cég nyomtatásban is megjelentetett. Táncdarabjai a bécsi Johann Strauss zenekar műsorán is szerepeltek. Széchényi Imre a kor legnevesebb zeneművészeinek volt barátja és támogatója, köztük volt Liszt is, aki Széchényi egyik művét (Bevezetés és Magyar induló) átdolgozta zongorára, két és négy kézre is – olvasható a koncert ajánlójában. Gróf Széchenyi István születése kétszázhuszonötödik évfordulójának megünneplésére 2016-ot Széchenyi-emlékévnek nyilvánította a tavaly április végén alakult Széchenyi Emlékbizottság.

Az emlékév további eseményei közé tartozik a Pesti Vigadóban január 30-án tartandó Széchenyi-bál, valamint az április 7-i döblingi koszorúzás. A programok a www.szechenyiforum.hu-n kísérhetők figyelemmel.