Világhírű artisták produkcióit láthatjuk

Elkezdődött a tizenegyedik Budapesti Nemzetközi cirkuszfesztivál

Hrecska Renáta – 2016.01.08. 03:06 –

Tegnap délután megkezdődött a Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely január 11-ig várja az érdeklődőket. A Fővárosi Nagycirkusz ezen az eseményen a legrangosabb artisták számait vonultatja fel, többek között a Balance című produkcióban megismert kolumbiai Gerling csoport is bemutatja magasdrót-világszámát, a nyolcas piramist.

UrunovŐsi legendákat idéz meg az orosz Urunov család lovas száma (Fotó: Nagy Balázs)
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amelyet kétévente tartanak, és amelyen ezúttal tizenhárom ország – az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Kolumbia, Ghána, Németország, Magyarország, Mongólia, Spanyolország, Portugália, Románia, Olaszország, Oroszország és Ukrajna – legtehetségesebb artistaművészei vesznek részt. Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (Maciva) és a Fővárosi Nagycirkusz vezetője lapunknak elmondta: az esemény rangjából adódóan a fellépőknek komoly presztízst jelent, hogy programjukat beválasszák a műsorba, ezenfelül ez a lehetőség komolyan növeli későbbi értéküket és megítélésüket.

Az idei versenyprogramban a nemzetközi szakemberekből álló zsűri egy arany, két ezüst és három bronz Pierrot-díjjal jutalmazza a legjobb produkciókat, de a bírálóbizottság tagjai maguk is felajánlhatnak különdíjakat, amelyek mellé több hónapos szerződés is járhat. A kiválasztott harminc fellépő ezúttal is kiemelten rangos szakembergárda előtt mutathatja be produkcióit. a A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke és a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója – aki nem mellesleg Oona O’Neill és Charles (Charlie) Chaplin ötödik gyermeke. A bizottságban rajtuk kívül helyet foglal még Eötvös Tibor, az újjáépített Eötvös Cirkusz alapítója, a Magyar Artistaművészek Szakszervezetének elnöke, Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke, Fabrice Becker, a Cirque du Soleil kreatív igazgatója, és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója, a Beijing Akrobataiskola művészeti igazgatója is. A meghívott vendégek között jelen lesz több castingszakember, szakmai tanácsadó és különböző intézmények – mint a Royal Palace, a Cirkus Fantastica vagy a Stardust Cirkus International – rendezői és igazgatói.

Fekete Péter fontosnak tartja, hogy a magyar cirkuszművészet is lehetőséget kapjon a minél szélesebb rétegek előtt történő bemutatkozásra, így a fesztivál napjai alatt egy külön magyar gálát is szerveznek, amelyen az artistaképző növendékei és független magyar csapatok fognak fellépni. Az artistaképző nyilvános előadását január 9-én láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban, kiemelt figyelem övezi a növendékek műsorából a magyar piacon teljes újdonságnak számító nyitóképet, amelyet korábban nagy sikerrel mutattak be az auchi Circa kortárs cirkuszfesztiválon. Szakács Ildikó, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola vezetője elmondta, hogy az intézmény nyolcéves szakképzésére jelenleg több mint száztíz növendék jár, az iskola végzősei a magas és sokoldalú szakmai tudásuk, valamint a megbízhatóságuk miatt rendkívül keresettek külföldön is.

A hivatalos versenyprogramban idén Magyarországot három produkció képviseli a fesztiválon, így az „A” műsorban a Trio Power Line formáció, a „B” műsorban pedig a Silver Power duó erőemelő számot mutat be. A harmadik magyar résztvevő a Baros Imre Artistaképzőben végzett Biritz Ákos lesz gurtniszámával. Érdekesség, hogy 1998 után először fordul elő, hogy két azonos zsánerű számot bemutató magyar artistaprodukció indul egy versenyen.

A Fővárosi Nagycirkusz 2015. december 31-ig futott Balance című előadásának néhány fellépője is lehetőséget kapott a fesztiválon való szereplésre. Közülük az egyik a kolumbiai Gerling csoport, amely magasdrót-számában a világon egyedülálló módon, nyolc emberből álló piramist alkot meg védőháló és biztosítókötél nélkül. A csoport két művésze halálkerék-produkciót is bemutat a fesztiválon. Ezen felül, a „B” műsorban lép fel a román X-Treme Brothers erőemelő számmal, illetve az „A” programban szerepel még az amerikai FarFan csoport, amely a Nagycirkusz 2015-ös nyári Circussimo! című műsorában is fellépett.
A fesztiválon Oroszország indítja a legtöbb versenyzőt, és idén másodjára vesz részt az Urunov család, akik lovas magasiskola produkciójukkal 2002-ben, a 4. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronzdíjat nyertek. Míg a Fővárosi Nagycirkusz korábbi műsora, a Balance az egymásra figyelés, az egyensúly megtalálása és a kitartás hívószavak köré épült, addig ez a szabadidomítással született lószám az együttlétezés örömét és harmóniáját képes megmutatni a közönségnek. Ezzel a produkció szervesen illeszkedik Fekete Péter azon koncepciójába, hogy a cirkusz mindig képes legyen valami olyasmit mutatni a nézőnek, amit aztán továbbgondolhat, és amivel feltöltekezve új, eredményekre vezető szemlélettel boldogulhat saját életében is.

A fesztiválhoz kapcsolódva január 11-én a Széchenyi gyógyfürdő Márványtermében megrendezik az Európai Cirkuszszövetség (ECA) konferenciáját, amelyen a cirkuszművészet elismertségének növeléséről, társadalmi üzenetéről és a cirkuszi technikai újdonságokról tanácskoznak a szakma hazai és külföldi képviselői. Kiállítással köszöntik a Los Angelesben élő, magyar származású bűvészt, Franz Czeisler Tihanyt századik születésnapja alkalmából. A győzteseket ugyanezen a napon, a Széchenyi fürdő télikertjében rendezett fogadáson jelentik majd be, a díjakat az esti gálaműsoron adják át.