Eddig elkerült bennünket árvány

Most még alig akad beteg, de február közepére elérheti hazánkat az influenzajárvány, ezért most kell beadatni a védőoltást

MH-összeállítás – 2016.01.08. 02:41 –

Eddig megúsztuk az influenzát, de az is igaz, Magyarországon jellemzően februárban, márciusban tetőzik a járvány, vagyis még nem késő beadatni magunknak a betegség elleni védőoltást. Ingyenesen a veszélyeztetett csoportba tartozók kaphatják meg, a többieknek két–négyezer forintba kerül a vakcina, de a beadatásért a háziorvos sem kérhet pénzt.

A kimutatások szerint az elmúlt szezonban tizenhárom európai országban tapasztaltak nyolcvan százalékkal több halálozást azokban a hetekben, amikor a legmagasabb volt az influenza aktivitása. Magyarországon 2015-ben a 3–11. héten több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Hatezerrel többen haltak meg az influenzaszezon négy hónapja alatt, úgy, hogy a halálesetek bizonyíthatóan közvetetten az influenzára vezethetők vissza. Idén a vírus génanyagában történt minimális mutáció akár nagyobb járványt is okozhat.

Ettől azonban még messze vagyunk, ugyanis 2015 utolsó hetében – többek között a szabadságok és a tanítási szünet miatt is – csökkent a regisztrált influenzaszerű megbetegedések száma.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint a 2015. december 28. és 2016. január 3. közötti időszakban, az országban csak háromezer-háromszázan fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel. A betegek 23,4 százaléka 0–14 éves gyermek, 35,6 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27 százaléka, 14 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Bár még nincs járvány hazánkban, a betegség elleni védőoltást mégis érdemes már most beadatni, hiszen a a teljes védettség kialakulásához körülbelül tíz–tizennégy nap szükséges.

Hazánkban az elmúlt évekhez hasonlóan 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy évről évre kevesebben kérik az ingyenes oltást. Míg a 2009/2010-es szezonban több mint egymillióan adatták be maguknak a térítésmentesen járó oltást, ugyanezzel a lehetőséggel 2014/2015-ben már csak közel nyolcszázezren éltek. Pedig amíg az elmúlt években a 65 év felettieknek, az előző szezontól már 60 éves kor felett is ingyenesen jár a védőoltás. Azok pedig, akik nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatják a vakcinát, amiért körülbelül két–négyezer forintot kell fizetniük. Az orvosok azt tanácsolják, hogy amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, maradjunk otthon és igyunk sok folyadékot, szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben krónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, esetleg szövődmények lépnek fel, vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Betegségünk esetén fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.